култура 07 ноем. 2018

"Железният светилник" за пореден път на бургаска сцена

Заради нестихващия зрителски интерес постановката на Театър Българска армия „Железният светилник” се завръща в Бургас.

Постановката по едноименното произведение на Димитър Талев гостува в черноморския град по покана на Маруся Русева и нейното „Арт ателие”. Пиесата ще се играе на 8 ноември, от 19:00 ч. в НХК.

Публиката ще види Гергана Данданова в образа на непокорната Катерина. На сцената ще излезе още Явор Бахаров, на когото е поверена ролята на дивият майстор Рафе Клинче. Пред бургазлии ще се изправят също Стойко Пеев, Милен Миланов, Георги Новаков, Георги Кадурин, Тигран Торосян, Владислав Виолинов, Георги Къркеланов, Иван Налбантов, Мирослав Пашов, Йордан Алексиев, Нели Монеджикова, Стефка Янорова, Антоанета Добрева –Нети и  Радосвета Василева .

"Да четеш Талев е изключително удоволствие, да го поставиш на сцена - изключително предизвикателство, което не носи задължително гаранция за успех. И все пак, добре би било, ако успееш, макар и само да се докоснеш до неговото човеколюбие, до неговото родолюбие, до гордостта, която изпитва от единението си с народа, който го е родил и голготата, която е преживял, отдавайки му цялата си творческа енергия. Запалването на „железния светилник" разпръсква мрака в душите на неговите герои, събужда националното самосъзнание, жаждата за живот, свобода и творчество. Ето защо днес, когато нацията се тресе от противоречия, когато се топи като свещ и живее с мисълта за оцеляване, натоварена с чувството, че всичко се разпада, че децата ни изоставят и какво ли не още ... именно днес, няма по-подходящ автор и по-нужно заглавие, което театърът да отправи като послание към своите зрители.", коментира режисьорът Асен Шопов, който е носител на Наградата за цялостно творчество и принос в театралното изкуство "Аскеер 2012".

Билети се продават на касата на ХНК и на тел. 0894/898-098-Маруся Русева-организатор

Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно