култура 06 ноем. 2018

„Буквите говорят“ в Бургас

Бургазлии и гостите на града имат възможност да разгледат изложбата „Буквите говорят“, включваща три раздела – Класическа типография и рисувани шрифтове; Градски букви, обемни букви; Калиграфски експерименти.

Експозицията ще остане в черноморския град до края на месец ноември. 

Инициативата е на Областна администрация Бургас и Национална художествена академия Бургас. 

В раздела „Градски букви, обемни букви” авторите представят своя съвременен прочит върху графичните форми на буквите. Целта им е да създадат шрифтови плакати с помощта на фотографската техника, които да отразят връзката между буква и понятие или да отразят мястото на буквата в градска среда. 

Още от детството човек подсъзнателно се асоциира с много различни неща от битието си – всички те са част от обкръжаващата го среда. Тези елементи са възприемани като нещо подразбиращо се от само себе си, и рядко се поставя въпросът откъде идват буквите и защо са такива, каквито са. 

Изложбата отправя предизвикателство към бургаските студенти и ученици през 2019 година да откриват и снимат букви от европейските азбуки, умело „скрити“ в елементите на градската среда. До края на тази година всички детайли около кампанията ще бъдат уточнени и публикувани на интернет страниците на Областна администрация – Бургас и на НХА, за да могат всички желаещи да се включат в кампанията.

„2018-та е обявена за Европейска година на културното наследство и младите хора, сътворили тази изложба ни подсказаха, че ако имаме време да се вглеждаме, можем да открием буквите на невероятни места около нас. Онези букви, които бележат самосъзнанието ни. Затова ни се иска да продължим идеята на студентите от Академията и да предизвикаме всички, които обичат обектива и след година да подредим нова такава изложба”, коментира заместник областният управител Севдалина Турманова.

Директорът на Филиала на НХА в Бургас посочи, че фотографиите в изложбата са събирани близо 10 години. 

Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно