региони 30 окт. 2018

Черноморски център ще следи за чистотата на морето

Редица институции и представители на неправителствени организации обсъдиха в Бургас идеята за изграждането на Черноморски център за син растеж и иновации.

Проектът беше обявен по време на конференцията „Общ дневен ред за Черно море. Декларацията от Бургас“. Събитието е посветено на 31 октомври – Международен ден на Черно море. 

Предстои сформиране на екип, който да подготви всичко необходимо при кандидатстване за европейско финансиране. Предвижда се центърът да включва изследователски лаборатории за мониторинг на елементите на морската среда, технологии за ликвидиране на замърсявания от нефтени разливи, борба с пластмасовите и др. морски отпадъци, ефективно използване на морски ресурси – соли, водорасли, луга, изследване на биоресурсите на Черно море.

Двигател на идеята са областният управител на Бургас Вълчо Чолаков и кметът на Бургас Димитър Николов. 

Форумът се реализира с активното участие на Черноморски институт –Бургас и зам. областния управител проф. д-р Севдалина Турманова, които ще бъдат водещи в работната група.

„Хората са свикнали да търсят в морето отдушник, вдъхновение, почивка. Морето обаче изисква грижа и все по-често ни го напомня. Темата с кораба Мопанг стои с голям удивителен знак в червено. Няколко пъти говорихме за мазут, за нерегламентирани замърсявания. Не можем да си позволим в Бургас, където морето е част от нас и взаимно си влияем ежедневно, да нямаме необходимите лаборатории и технологии, да се налага да търсим отговори в други градове, в други държави дори. Затова инициативата, която ще тръгне днес от тук е крачка към  всичко онова, което трябва да постигнем.”, заяви в речта си Вълчо Чолаков.

По думите на кмета Димитър Николов това е един от начините, с които демонстрираме нашата солидарност с останалите 5 държави от Черноморския басейн по отношение на ангажиментите, които имаме за устойчиво развитие на морската околна среда. 

Темата за Черно море има бургаски измерения с приетата през май Декларация от Бургас, с която Черноморските държави потвърдиха своите ангажименти за координиран и съгласуван подход за насърчаване на устойчивия растеж в региона. 

„Още по-важно е, че декларацията бе подписана в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и по време на най-голямото за Европейската морска общност събитие – Европейския морски ден. Днешният форум има амбицията да продължи енергията, която Бургас акумулира”, допълни кметът Николов.

На 31 октомври 16 милиона души от 6 държави отбелязват Международният ден на Черно море. 

Още от: региони


Още от: здраве


Още от: култура