пред олтара 29 окт. 2018

Църквата в кв. Крайморие показва ампула-реликварий на Св. Йоан Богослов

Жителите и гостите на Бургас ще имат възможност да се докоснат до ампула-реликварий на Св. Йоан Богослов, намерена на п-в Форос. 

Тя ще бъде изложена за поклонение в храм „Св. Пимен Зографски“, намиращ се в бургаския кв. Крайморие. Събитието ще се състои на 3 ноември – когато е празникът на православния храм.

С това ще бъде дадено начало на кампания за набиране на средства за изографисване на църквата. Тя се организира от Инициативен комитет с председател проф. д-р Севдалина Турманова – заместник областен управител на Област Бургас.

За да подпомогне дарителската кампания, Регионалния исторически музей организира представяне на ценния експонат. Той беше открит от археолози, водени от Милен Николов през 2014 г., при разкопките на единствената  раннохристиянска базилика в община Бургас на п-в Форос, в землището на кв. Крайморие. 

Находката е единствена по рода си в света. Подобни са открити в Ефес, но те са изработени от глина, докато ампулата от Форос е оловна. 

Артефактът е датиран към VІ в. и се свързва с култа към св. Йоан Богослов. Той е бил любим ученик на Иисус Христос, заселил се по Негова заръка в Ефес. Там той написва Апокалипсиса и свършва земния си път. 

Според археолозите пилигрим от крепостта „Порос” е извършил поклонение на гроба на Св. Йоан Богослов в Ефес, откъдето е донесъл ценната реликва - ампула с лечебен прах.

Ампулата-реликварий ще бъде изложена за поклонение заедно с частица от Христовия кръст и мощите на преподобномъченици, пренесени от Йерусалим.  Всички средства, набрани от дарения в деня на храмовия празник, ще бъдат предоставени за зографисване на църквата.

Дарителската сметка за зографисване на храм „Св. Пимен Зографски“ е:
IBAN: BG91BUIN95611100616355
BIC: BUINBGSF
Алианц банк България, клон Бургас
Основание: изографисванеОще от: култура


Още от: региони


Още от: различно