политика 21 окт. 2018 2018-10-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdTFOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3384d7c0b8cc54d862f051e935bf1e0cb9583e73/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32828.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Дончо Златев: В десницата да си вземем поука и да спрем да се препъваме в един и същи камък

Дончо Златев е представител на новата вълна млади политици, които идват от резервната скамейка на СДС в Бургас и са готови да влязат на терена, за се включат в голямата игра или в голямата джунгла, наречена българска политика.

За момента той е амбициран да спечели доверието на седесарите от българския Югоизток, да влезе в Националния изпълнителен съвет и после…каквото сабя покаже, но общо взето намерението му е да привлече младите хора към политиката и към десницата, най-вече.

А сега нека дадем думата на Дончо Златев, който със сигурност се откроява сред тълпата не само с високия си ръст.

Нека обобщим…с каква точно отговорност си натоварен от своите съпартийци?

В момента влизам в едни вътрешни избори, които ще се проведат до средата на ноември и те ще бъдат за излъчване на регионален представител на СДС в Югоизточен регион. Той включва Бургаска, Ямболска, Сливенска и Старозагорска области.

Ти ще се конкурираш за тази позиция с твои колеги от четири области, така ли е?

Образно казано, да. До момента Сливенска област и Бургаска област подкрепиха моята кандидатура. Все още няма други номинирани, но има време до 15 ноември. Ще бъде една спокойна, вътрешна кампания. Не смятам, че ще има някакви грандиозни противопоставяния и нещо любопитно за медиите.

На при условие, че организациите на СДС от тези четири области застанат зад тебе и поискат Дончо Златев да ги представлява в Националния изпълнителен съвет, тогава? Какво ще получат те като гаранции от своя представител?

Дори и без да застанат четирите области зад мен и решат да подкрепят друг кандидат, аз вече казах. Ще бъдат регионален представител и на областта, която не ме е подкрепила. Моята задача е да намерим правилния поход за възраждането на СДС. Не е лека задача, но не е невъзможна. С подмладяването на партията, с налагането на нови принципни позиции и на нови политики, с обръщане на фокуса към проблемите на хората, а те се трупат с времето и са нерешени, за което всички управляващи имат вина, аз смятам ,че ще се получат нещата…

…Нека не забравяме обаче, че и вие от СДС, като част от Реформаторския блок бяхте управляващи. Тогава вие също носите вина за нерешенито проблеми…

Точно така е. Не успяхме да покажем своя пълен потенциал. Нека дам един пример. Ето една кауза зад която трябва да застанем. Става въпрос за двойното повишаване на БВП и на доходите на хората в България. Смятам, че се изпуска един важен момент. По време на управлението на ГЕРБ и на Реформаторския блок Министерството на икономиката беше управлявано от представител на СДС. Тогава имахме и ръст на БВП и ръст на чуждестранните инвестиции, а виждаме, че при новото правителство има отлив на инвеститори и ръстът е по-нисък. Това си го обяснявам с липсата на принципна подкрепа и на сериозен политически партньор, от какъвто явно ГЕРБ има нужда. Не само партньор, а коректив на управляващите. Вижте сега какво става с коалиционните партньори на ГЕРБ. Помежду си се карат, а в хората остава впечатление, че всичко е пазарлък. А ние в Реформаторския блок бяхме поставили нещата на принципна основа. Това е моето виждане. 

Съжалявам, че намерихме успешна формула, която изкара пълен цикъл от избори, а не успяхме да я опазим.

И в момента, при реално несъществуващ Реформаторски блок, според социологическите проучвания хората му дават 1.6% подкрепа. Това е знак, който политиците в „дясно“ трябва да разчетат. Да си вземем поука и да не се препъваме в един и същи камък постоянно.

„Подмладяване“ в СДС. Звучи красиво, но и страшно.Как ще кажете на досегашните знакови фигури да отстъпят мястото си за младите, но и да ги мотивирате да продължат да работят за идеята и за нови политики? Ами вие искате да ги изкарате от предните редици…

СДС винаги е бил кауза. И сега е кауза за много хора, част от които в момента дори не са в политическата партия. А ако едни хора са част от някаква кауза, те искат тя да успее. Имаме критична нужда от нови лица, които да влязат в активния политически живот. Не само в СДС, но и в национален план. СДС от доста време губи на много места в страната. Много малко са примерите, както тук в Бургас СДС да е част от управлението на града. Да, в страната имаме най-много общински съветници от всички партии в Реформаторския блок, но все пак има нужда от свеж полъх, от обновяване. Не казвам, че трябва да бъдат изгонени или изключвани от процесите такива хора с голям опит. Те трябва да помагат. В СДС имаме нужда от ентусиазъм, от енергия , но и от опит.

А поддържате ли помежду си връзка с младежките лидери на други десни партии?

Поддържаме, да. Доста често имаме срещи, мислим заедно какво можем да направим, за да излъчим сигнал към партиите „майки“. Искаме да дадем знак, че обединението е възможно. Можем да се обединим около една кауза, да речем образованието. Или около това как да накараме младите хора да са по-ангажирани, да разбират какво е политиката всъщност. Няма значение за кого гласуват или кого харесват. Нека бъдат информирани.Ако ние искаме да изпълним политиката със смисъл, защо лидерите на големите формации да не могат да го направят.

Едната посока е ясна. В дясно продължавате да се роите да безкрайност, докато десните формации станат повече от БЗНС-тата. А другата посока коя е?

Другата посока е тази, за която и аз се боря. Обединение. Да застанем заедно зад една политика, не зад една партия. Около много политики, подкрепени от всички дясно мислещи хора, а не да застанем зад поредния политически тюрлю гювеч  „Едно плюс плюс плюс“

Трябва да се случат нещата по трудния начин. Забиваме флага с политиките върху него и около този флаг да се обединим всички. Само че всеки иска да забие флага и да бъде лидер. Ами, трябва да преодолеем егото си. 

Затова споменавам Реформаторския блок като успешен проект с всичките му кусури. До голяма степен той се разпадна заради проблемите между партиите в него и между лидерите на тези партии. Този проблем се мултиплицира от национално ниво на регионално.

След кажи речи една година ще има местни избори. Имате ли време за дясно обединение в Бургас или ще я карате на принципа „всяка коза за свой крак“?
 
Смятам, че десницата в Бургас е доказала, че е в състояние да се обединява. Ще се опитаме и този път, за да се яви автентичната десница заедно на избори.  Много станаха политическите движения с претенции, че са десни, а избирателите са едни и същи. Ние объркахме и самите избиратели. Те се побъркаха, докато се чудят за кого да гласуват. Трябва да се сложи точка на това. 

Вие какво мечтаете? Да бъдете помощно колело на управляващите или да карате сами велосипеда, т.е да управлявате самостоятелно?

Естествено, че искаме да управляваме. Единственият начин да бъдат изпълнени ангажиментите към хората, да бъдат изпълнени програмите , е да бъдеш управляващ и да носиш пълната отговорност. Тогава не можеш да се оправдаваш и да бягаш. А малкият коалиционен партньор се оправдава винаги с големия. Цел на всяка политическа формация е да бъде в управлението и да бъде основен управляващ партньор, ако е в коалиция. Без коалиции в България политическият живот няма как да съществува. Ясно е, че поне още няколко следващи правителства ще са коалиционни, но ние в СДС не трябва да мислим за себе си като за помощно колело или като патерица. Ние трябва да се държим като равен на всеки политически играч. Без значение дали имаме двадесет народни представители или 120. Когато защитаваме кауза, защитаваме интересите на гражданите, трябва да сме активни и последователни. Хората трябва да виждат, че изпълняваме обещаното пред тях. Последователност и принципност. За мен това е най-важно. Към това трябва да се стремим всички десни партии, за да я има десницата в бъдеще.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...