региони 05 окт. 2018 2018-10-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBazVlIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--444167e11d58ebac32e8550b51711a6fbdc6b493/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32685.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кметът Иван Алексиев поиска спиране на процедурата за концесионер на плаж „Поморие-изток”

В жалба, изпратена до Комисията за защита на конкуренцията, кметът на Поморие Иван Алексиев настоява за спиране на процедурата за определяне на концесионер за морски плаж „Поморие – изток“. 

Един от основните мотиви за това е, че част от концесионната територия неправомерно обхваща общинска собственост, като част от градската инфраструктура, а именно ул. „Крайбрежна”, която е транспортна улица и пешеходна зона.

Предвид дефиницията за морски плаж и предвидената в закона правна възможност за управлението му, не може да се предоставя концесия върху територия, която не съставлява морски плаж. „В така предоставената концесионна територия се включва улица „Крайбрежна„ – част от пътното платно с тротоара и паркинг – като и двата обекта очевидно не попадат в определението за морски плаж.”, пише в жалбата си кметът Алексиев.

Съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, след приемане на специализираните карти на морските плажове, Министърът на туризма (а преди изм. на закона от 2016 г. – Министърът на регионалното развитие и благоустройство)  е следвало да заяви изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри, след което и да се утвърдят новите актовете за изключителна държавна собственост въз основа на изменените кадастрална карта и кадастрални регистри на морските плажове.

Тези действия не са предприети, което е и причина описаните по-горе части от техническата инфраструктура на града понастоящем да фигурират незаконосъобразно в Акт за изключителна държавна собственост, при съобразяване че по определение уличната мрежа в населените места е публична общинска собственост. Като резултат,  улица „Крайбрежна” и паркинга попадат в обекта на концесия, като част от морски плаж, каквито безспорно не са.

„Не мога да допусна, че ще се проведе концесия за морски плаж, която стига до домовете на хората и дори обхваща част от дворното им пространство. Ако това стане, концесионерът ще продължи да владее половината от улицата и тротоара, където са и крайбрежните заведения. Търговците ще продължат да плащат наеми на концесионера, което ощетява общината. Считам, че преди 20 години това е допуснато неволно, поради пропуск или фактическа грешка и съм убеден, че Министерството на туризма и Министерски съвет, които също съм сезирал, ще вземат най-доброто решение, за да поправят тази грешка в интерес на гражданите на Поморие”, каза кметът Иван Алексиев.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...