култура 04 окт. 2018 2018-10-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbjVOIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0e7262bab47d8183153de9e340ab81dc1bf1e2ad/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32668.jpg

Burgas Reporter Ltd.

НХА откри академичната година в бургаския филиал

Националната художествена академия официално откри вчера академичната година в новия си филиал в Бургас. 

Събитието е нова страница в 122-годишната история на висшето училище.

"Откриването на филиала в Бургас е логична стъпка в съвременното развитие на висшето училище, което утвърждава лидерското му място в образователната система на страната. Избрахме Бургас, защото той е най-важният транспортен, стопански, административен и просветен център на Югоизточна България. Със своите университети, училища, многобройни галерии, музеи, театър и опера градът се е утвърдил като привлекателно, образователно, културно и туристическо средище от национален и европейски мащаб", изтъкна ректорът на Художествената академия проф. Николай Драчев. 

От своя страна кметът Димитър Николов заяви, че през последните две години Община Бургас е извървяла изключително труден път за откриването на филиал на висшето училище.

"През годините, в които съм кмет на Бургас, съм се занимавал с много и различни проекти, но откриването на висше учебно заведение се оказа изключително трудна и сложна задача. Сега, осмисляйки целия този път, който извървяхме, осъзнах, че така трябва да бъде. Трябва да се мине през много препятствия, за да се подложи на проверка и най-малката подробност. Благодаря на всички онези хора, които помогнаха всичко това да се случи", допълни кметът Николов.

Той връчи на ръководството на Академията плакет "Свети Николай Чудотворец" и почетна книга, в която да се събират важни послания и бележки от летописа на висшето училище. Димитър Николов пожела на преподавателите и студентите успешен старт на академичната година и в най-скоро време да се говори за разширяването на учебната база.

През тази година обучението си във филиала започват 42-ма студенти по специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия". В учебните програми на специалностите са включени общообразователните дисциплини, обслужвани от катедрите "Рисуване" и "Изкуствознание". При откриването на академичната година първокурсниците получиха и своите студентски книжки.

Лекционните зали и ателиетата, в които ще се обучават студентите от филиала на НХА в Бургас, се намират в обновената сграда на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на бургаското пристанище.


Коментари

култура ...


региони ...


различно ...