ориентири 26 авг. 2018 2018-08-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbzlNIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8185293543faf222150a6c6d6b90715a0887a3e8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32295.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: За да интегрираме ромите, първо трябва да ги образоваме

На последната общинска сесия на Общинския съвет в Карнобат кметът Георги Димитров се изправи пред всички съветници и заяви, че няма как да изпълни едно от техните решения, то беше свързано с прилагане на нова програма за интеграция на местните роми. Пред "Бургаски репортер" г-н Димитров споели защо той и колегите му в цялата страна с изправени пред затруднения да разрешат проблема с тези български граждани.

Бяхте болезнено директен и прям на последната сесия на общинския съвет, когато заявихте, че няма да успеете да изпълните поредната програма за интегриране на определена прослойка от жителите на община Карнобат. Посочихте това ,че ромите не плащат данъци, ползват вода и ток, но също не плащат…

Ромският проблем не е проблем само на ромите. Нито е проблем на кмета и на общината. Ако не обединим усилията си по отношение на възпитанието, на опазване на обществения ред…ако не решим ситуацията с незаконното строителство, защото оттам ние не получаваме един лев от данъци, а трябва да почистваме, да поддържаме, да осигуряваме някакви условия…Ако продължаваме да водим социална политика, която да поддържа това статукво, то те ще продължават да живеят бедни и гладни, на ръба на оцеляването. 

Тогава откъде трябва да започнете?

За да ги интегрираме в това общество, трябва първо да ги образоваме. Да им дадем базовия минимум от квалификация и образование, за да можем да ги използваме в местната икономика. Дори за труд, който изисква съвсем минимални познания. Истината е, че те нямат елементарни трудови навици. Неграмотни са. При по-голямата част от тях е така.

Дори месният бизнес „внася“ роми, които работят в лозята, в овощните градини. Предприемачите не наемат нашите роми от община Карнобат. 

Как бихте описал социалната политика спрямо ромите в страната?

Изкривена. Много изкривена. Похарчиха се страшно много пари за интеграция. Реална интеграция обаче няма.

Искаме да направим опит в Карнобат, да променим нещата. Въпреки това изразих съмненията си, защото тази програма, която прие Общинският съвет, съдържаше две решения.

„Приемаме програмата и възлагаме изпълнението и на кмета“. 

Да, хубава програма е. Пълна с красиво звучащи формулировки, вероятно отворена за допълване, но в края на краищата не е във възможностите на един кмет да реши сам проблемите с ромската интеграция. 

Помислете си колко национални инициативи имаше през годините, колко средства бяха привлечени от различни фондове и потънаха незнайно къде, а резултатът какъв е? Май, никакъв. 

Затова ли заявихте, че не искате да създавате лъжливи очаквания и че няма да успеете да изпълните програмата, която Общинският съвет прие?

На последното заседание на Общинския съвет отчетох изпълнението на решенията на Общинския съвет. Нямаше неизпълнено. 90% са реално изпълнени и 10% са в процес на изпълнение. Но нали точно затова сме изпълнителна власт. Съветниците решават, ние изпълняваме.

Но утре аз ще трябва да кажа за тази програма…съжалявам, но нещата не са мръднали. Тя не е изпълнена. 

На нас ни трябват не програми, не документи, а обединени усилия на повече институции. С моя екип работим и сега. Имаме назначени медиатори, полагаме усилия. Познаваме проблема.

В общината обмисляме варианти, инициативи. Няма обаче да стане само с усилията на общините или само с усилията на държавата.

Къде е решението тогава според вас?


Всички заедно, само тогава ще се получи. Ето, Министерството на образованието предприе сериозни мерки за обхващането на децата в училище. Ние пък работим сериозно в детските градини, но…семейната среда при тези хора е изключително …инертна. 

Трябва да достигнем до тези хора, до децата, до семействата на тези хора. Иначе няма да се получат нещата. 

Трябва да ги образоваме.  От това да започнем. 

 автор: Красимир Калудов
Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...