култура 20 авг. 2018 2018-08-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbTlNIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--803f579d47031ee5c418cf4c8cdf064308dfd2ce/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_32249.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Археолози откриха крепостна стена в морето край Созопол

Неизвестна до момента крепостна стена, построена по времето древните траки, беше открита под водата около остров Св. Тома край Созопол. 

Това стана ясно от приключилите подводни изследвания на острова, направени на 15 м дълбочина.

Учените откриха и парчета керамика с най-обща датировка I хил. пр. Хр. Откритията показват, че преди 30 века остров Св. Тома е бил полуостров, ограден с крепостна стена. След вдигането на нивото на водата в Черно море, парчето земя е станало остров. 

Специално оборудвана лодка на Центъра за подводна археология, изпратена от неговия директор д-р Калин Димитров, е навлязла в по-дълбоките участъци около острова. Скъпоструваща апаратура, ръководена от капитан и водолаз Радостин Пенев, е показала ясна картина от морските дълбини. Преди да започне работа в Центъра за подводна археология капитан Радев има дългогодишен стаж под вода в Скандинавия. 

Подводните проучвания под ръководството на проф. д-р Иван Христов разкриват нови тайни от историята на залива Аркутино. Експедицията се финансира от Министерство на културата по предварително спечелен проект. В състава на експедицията се включва инж. Кирил Велковски – геофизик към Центъра за подводна археология в Созопол, инж. Тотьо Ангелов – геодезист от фирма "Картпроект", водолази от Общински водолазен център- гр. Созопол с ръководител Тенчо Тенев.

Работата в тази част на Черно море е естествено продължение на сухоземните проучвания на острова от месец юни, при които бяха локализирани и частично разкопани тракийско ямно светилице, стрктури от късноантичната епоха и средновековен манастир.

От южната страна на острова на дълбочина 9 м. е открита част от късноантична амфора и добре обработени варовикови блокчета, които са били предназначени за древен строеж на острова.

Археолозите са категорични, че островът в миналото е бил полуостров. Доказателство  за това са измерванията на ясно очертаващия се широк риф, който свързва материка със сегашния малък черноморски остров. По средата между сушата и острова най-дълбоката част е едва 2 м. Предвид общото покачване на водите на Черно море в периода VІІ–ХІІІ век големият провлак, свързващ Св. Тома с материка, е залят.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...