култура 22 юли 2016 2016-07-22 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbG9xIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--08c4d0b38123fca075c79b36a48bc547d850e647/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_318.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Проект за паметник на бургаски благодетел влиза в противоречие с ...историята

Членове на инициативния комитет за възстановяване на паметника на бургаския благодетел Александър Георгиев Коджакафалията, представители на Дружеството на художниците, скулптори и архитекти изразиха несъгласие с избора на изпълнителя, който ще възстанови монумента.
В открито писмо до кмета на общината Димитър Николов несъгласните посочват редица пропуски и сериозни противоречия в самия проект. Едно от тях е това,че изображението на благодетеля, който е завещал имуществото сина бургазлии, е неканонично, а той е бил ревностен православен християнин.
Притесненията на инициативния комитет са, че в бъдещия паметник не намират място трите запазени оригинални елементи от съществуващия в миналото монумент. Според автора на книгата "Мълчанието на Александър" Митко Иванов всичко случващото може да се сравни с поругание на историческата памет.  
Представяме ви откритото писмо на инициаторите за възстановяване на паметника.
 
До КМЕТА НА ОБЩИНА БУРГАС 
г-н Д. НИКОЛОВ
Копие до 
ЗАМ. КМЕТА ПО КУЛТУРА г-жа Й. АНАНИЕВА
                                                           
От граждани, ангажирани с
проекта за възстановяване на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията
 
ОТКРИТО ПИСМО
 
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН НИКОЛОВ,
 
На 17. 06. 2016 г. на официалната страница на Община Бургас беше публикувано Решение на заместник-кмета на Общината, в следствие на което е избран изпълнител по обществена поръчка с предмет „Проектиране и изпълнение на реплика на съществуващия през първата половина на ХХ век паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията“, обявена в регистъра за обществени поръчки с уникален номер № 00797-2016-0007

Ние намираме груби противоречия и рязко разминаване между зададените изисквания в поръчката и концепцията на избрания с Протокол № 2  на комисията от дата 18. 04. 2016 г. (с присъдени максимален брой точки) проект на ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016". 
 
Според изискванията на поръчката трябва
„Паметникът да бъде изработен от идентичните на оригинала материали, като се включат трите запазени елемента от оригиналния паметник, които да се реновират и използват в градежа на репликата...
...Пластичното решение трябва да бъде копие и в малкия детайл, с достатъчно добро пропорциониране на всички елементи един към друг.“
 
На първо място, следва да се отбележи, че:

В своето предложение ДЗЗД "Александър Георгиев Коджакафалията-2016" предлага релефно (обемно) неканонично изображение на Ал. Георгиев-Коджакафалията (който е бил дълбоко религиозен православен християнин), 

несъществуващо в оригиналния паметник

и създаващо крещящо противоречие с търсения максимално близък до автентичния образ. В този смисъл не може да бъде изпълнено изискването на Възложителя паметникът да бъде реплика или точно копие.

На второ място, следва да се отбележи, че 

Техническото предложение на ДЗЗД „АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ КОДЖАКАФАЛИЯТА-2016“ не съдържа задължително изискуемото решение за обвързване на паметника с околната среда. В предложението паметникът е позициониран непосредствено и директно върху тротоарната настилка, без да се отчете наличието както на съществуващата, така и изграждането на бъдещата ограда на ПУ „Отец Паисий“. Въпреки обстоятелството, че не е изпълнено изискването на Възложителя, класираното на първо място дружество получава максимален брой точки при оценяването. 

На трето място, следва да се посочи, че:

Не е изпълнено изискването на Възложителя паметникът  да бъде изработен„като се включат трите запазени елемента от оригиналния паметник, които да се реновират и използват в градежа на репликата“. 

В предложението на ДЗЗД „АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ КОДЖАКАФАЛИЯТА-2016“ се предлага нарязване на трите оригинални елемента -  

последните артефакти, останали до днес от Благодетеля

и използването им за материал в новия паметник. 

Вместо запазването и използването им по задание, те ще бъдат окончателно унищожени, което е абсолютно недопустимо.

Дори и само едно от цитираните противоречия е напълно достатъчно за декласирането на проекта, обявен за победител. Но съществуват и други обстоятелства, които будят пълно недоумение. Комисията с Протокол № 1 от дата 05. 04. 2016 г., публикуван на дата  06. април 2016 г. е дала възможност на цитираното дружество да замени или представи нови документи, с които да се удовлетворят поставените от възложителя критерии за подбор. Един от документите, който е следвало да бъде „коригиран“ е дружественият договор на цитираното дружество. Възможно ли е в толкова кратки срокове - 5 дневен срок - въпросното дружество да удовлетвори всички изисквания на Възложителя? 

 Г-н Николов, 

За няколко години Бургас заслужено си извоюва славата на проспериращ град – в това число и заради прозрачното административно управление. Определени стъпки бяха направени и по отношение на опазване на културно-историческото наследство. 

Как да приемем, на фона на тези заявени амбиции, унищожението на последните материални следи, достигнали до нас от най-първия бургазлия – Ал. Георгиев - Коджакафалията?

Вероятно добре си спомняте, че само преди година-две „експерти“ предложиха да се събори другата светиня на Бургас – катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“, за да бъдела изградена по-добре наново. 

Намирате ли аналогия? Ще унищожим ли последните съхранени части от паметника, за да го направим „по-добре наново“?

Не трябваше ли да се избере компетентна и независима комисия по поръчката? Всеизвестно е, че художникът на ДЗЗД „АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ КОДЖАКАФАЛИЯТА-2016“ Кольо Кехайов и членът на комисията – гл. експерт Николай Дубаров са дългогодишни колеги от екипа на ГХГ „Петко Задгорски“ в публично известна близка приятелска връзка. Кому бяха нужни тези конфликти?

            С уважение:
 
Митко Иванов
председател на „Дружество на художниците-Бургас“, 
автор на „Мълчанието на Александър“ 2015 г., 
член на Инициативния комитет за възстановяване 
на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията:
 
` Николай Кожев, издател 
член на Инициативния комитет за възстановяване 
на паметника на Александър Георгиев – Коджакафалията.
 
Златан Стоилов, скулптор:
 
Арх. Явор Стоев:
 
Арх. Васил Дончев:
 
Добрин Вътев, скулптор:
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...