региони 13 юни 2018

Занаятчии от България и Турция се включиха в инфотур в Бургаско

Български и турски занаятчии и приложници обмениха опит и представиха своите изделия по време на Трансграничен фестивал на занаятите, провел се в Бургас.

Инициативата е част от проекта "Партньорство за Творчески Културен Туризъм (iCREATE)".

В рамките на фестивала се проведе опознавателен тур на занаятите, в който бяха включени улицата на занаятите и демонстрационния център на занаятите в Несебър, етнографските комплекси "Генгера" - гр. Айтос и "Шато Медово", Трансграничния детски комплекс в Средец, където са разположени петте занаятчийски работилници, оборудвани по проекта от българския партньор - РЗК Бургас. 

Българските и турски занаятчии обсъдиха новите технологии, продукти и възможности за опазване на традициите и предаването им на следващите поколения. Домакините демонстрираха изработването на грънчарски изделия, килими, плъстене. от работилниците по грънчарство, везбарство, свещолеене, тъкачество, плъстене в Средец обещаха, че ще продължат да обучават млади хора и деца дори след края на проекта.

В Читалище "Съгласие 1905" в Българово гостите се насладиха на експозиция от старинни вещи, както и на песните на новосформирания местен фолклорен ансамбъл. В Малко Търново те бяха почерпени с традиционни напитки от техния колега - дърворезбарят Мильо Бараков.

Още от: региони


Още от: здраве


Още от: култура