култура 13 юни 2018

„Талантино“ поставя шекспировата комедия "Сън в лятна нощ"

Старшата група на Театрална школа „Талантино“ ще представи пред бургаска публика шекспировата пиеса „Сън в лятна нощ“.

Представлението ще се играе на 20 юни от 19:00 ч. в залата на ДНА. 

Режисьор на постановката е Станимир Карагьозов, хореографията е дело на Златина Амелева, а сценографията и костюмите са на Станимир Карагьозов и Боряна Стамболиева. 

Актьорите са на възраст от 6 до 12 клас, но вече имат богат репертоар зад гърба си. След пиесите, които са поставяли са „Някъде в рая“ по творбата на Марк Твен, „Дневниците на Адам и Ева“, „Играем Чапек“ по разкази на Карел Чапек, „Не съм от тях, как’ Сийке“ и „Генералът иде“ по Чудомир, „Срещнали се два гявола“ по фолклорни мотиви, както и по-съвременните „Златната рибка“ по Радой Ралин, „Жулиета и Ромео“ от Румяна Капинчева, „Хлапаците от 13-тия етаж“ на Мирча Йонеско. А „Сън в лятна нощ“ е поредното предизвикателство за тях.

Комедията на Шекспир „Сън в лятна нощ“ е една от най-известните и забавни творби на автора. Тя е написана в края на ХVI век и разказва за събитията около сватбата на херцога на Атина, в които се намесват и група самодейни актьори, движени от нечисти горски сили. 

Хуморът, приключенията и любовните драми на героите се оказват така близки до възрастта на младите актьори, че превъплъщенията се случват естествено, а забавлението и вълненията на сцената постепенно се разпространяват сред публиката, неусетно въвлечена в действието.

Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно