култура 16 май 2018

Ценна икона от слонова кост ще бъде показана в Археологическия музей

Изключително рядка икона от слонова кост ще бъде показана в зала "Трезор" на Археологическия музей в Бургас, намиращ се на ул. „Богориди”№ 21.

Експонатът ще бъде показан пред посетителите на 19 май, от 18:00 ч. – когато се отбелязва Нощта на музеите.

Иконата е открита при разкопките на крепостта Русокастрон през 2017 г. Тя е двустранна и е датирана в средата на 10 в. На лицето й са представени архангел Гавраил в ход наляво и Св. Василий Велики. На обратната страна са изобразени два релефни кръста - процесиен и напрестолен. 

Учените смятат, че иконата е изработена в Константинопол и е принадлежала на византийски император или на член от императорското семейство. Такива икони са били правени в частните владетелски ателиета само за членовете на най-близкия кръг около императора. 

Находки като тази днес могат да се видят само в колекциите на най-големите световни музеи, като Лувър, Берлинския музей, Британския музей, Метрополитън, а сега и в Бургаския музей.

Подобни изящни творби се съхраняват също в съкровищниците на най-големите западноевропейски катедрали. Те са дарени там от рицарите на четвъртия кръстоносен поход, които са ги отнесли след разграбването на императорската хазна в Константинопол през 1204 г.

При разкопки подобна находка се открива едва за втори път в целия свят. Любопитното е, че първата е намерена също в България, в далечната 1901 г. Тогава френския археолог Жорж Сьор открива фрагмент от подобна икона при разкопките на крепостта "Трапезица".Още от: култура


Още от: региони


Още от: различно