политика 12 март 2018 2018-03-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbFpJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--79fc643c47f78c279467199a11a8d5cf632c1eed/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30632.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Живко Табаков: Реформаторският блок е изчерпал възможностите си и вегетира

Живко Табаков е лидер на ДБГ в Бургас и общински съветник от групата на Реформаторския блок. Представяме ви неговия коментар по повод на призива за по-голяма опозиционност, който отправи към "реформаторите" националното ръководство  на Движение България на гражданите.

-Какъв прочит да направим на решението на ръководството на ДБГ от края на изтеклата седмица? Официализирате раздялата си със Реформаторския блок или изпращате сигнал към колегите си, че не сте съгласни с нещо в общата ви политика и че е време за промяна?

-Официална раздяла все още няма, но прочитът на нашите действия е кристално ясен, не се налага никой да чете между редовете. Исканията на ДБГ в декларацията са конкретни – имаме обща коалиционна политика, която те нарушават. Имат един месец да решат дали имаме общ път или не. Ние сме срещу досегашния модел на ГЕРБ и за смели действия в сектор сигурност, за повишаване на доходите, подобряване образованието и ефективна борба с корупцията.

-От декларацията ви прави впечатление това, че настоявате колегите ви от блока да покажат повече опозиционност спрямо управляващите…няма ли по-този начин да дадете възможност да бъдете обвинени от ГЕРБ, а и от останалите членове на РБ, че играете в един отбор с БСП?

-Тази констатация не ми звучи логично. Не знам някъде да сме казвали или да сме показвали с действия, че подкрепяме политиките на БСП. Обвинени винаги може да бъдем, разбира се, но пък нека да си дадем сметка кой хвърля тези обвинения – хората, които непрекъснато катастрофират в различни сектори на държавата.

-Ако след един месец вашите колеги „реформатори“ не пожелаят да последват призива ви, тогава какво? Ще напуснете ли блока или ще останете в него, макар и под някаква „замразена“ форма?

- Ако в срок от 1 месец не бъдем подкрепени от останалите членове на РБ в посочените от нас искания, ДБГ е готова да напусне Блока. Това е.

-Смятате ли, че формулата „Реформаторски блок“ в този си вид, с тази ледена епоха в отношенията между отделните членове на формацията, има шанс да привлече доверието на десните избиратели?

-За мен Реформаторски блок отдавна е изчерпал възможностите си като проект и от известно време просто вегетира. Дори нещо повече – на местно ниво СДС с действията си показват, че не само, че не са алтернатива на наложеното от ГЕРБ задкулисно управление, а са част от него.

-Процесите на национално ниво при „реформаторите“ не повтарят ли в голяма степен процесите в Бургас? Поне на местно ниво вие само по документи сте заедно със СДС, да речем…

-Дори и процесите на национално ниво да бяха по-различни, това нямаше да промени отношенията ни на местно ниво, защото от тяхна страна в Общински съвет не виждам реално свършена работа и подкрепа на партньор, а от това губи Бургас. Към днешна дата съм приключил разговорите с настоящото ръководство на СДС-Бургас. Смятам, че на този етап от време нямаме общ път. Всичките компромиси, направени до момента от моя страна, са били единствено и само в името на десния избирател.

-Ще поискате ли от съветниците от Реформаторския блок в Бургас повече опозиционност спрямо общинската администрация или просто ще излезете от общата конфигурация, в която все по-малко неща ви свързват?

-Какво значи аз да искам, имаме си коалиционна политика, която не кореспондира с техните действия. Не търгувам доверието, което са ми гласували хората. Да ги попитам т.нар. колеги – каква им е позицията за мръсния въздух в Бургас, какво предложиха, за да може бизнесът да работи при нормални условия, къде са им реформаторските политики, по какъв начин контролират властта, когато са част от нея ли?

-Настъпи ли краят на членството на Движение България на гражданите в Реформаторския блок?

-Това решение ще се вземе от Националния съвет на ДБГ и ще произтече от действието или бездействието на останалите в РБ. Но със сигурност не смятам, че е редно някои членове на РБ да са помощните колела на ГЕРБ, а пък ДБГ да им дърпа каруцата.

-Какво е усещането ви? Ще има ли предсрочни избори или стабилността е непоклатима?

-Не знам за каква стабилност говорите. Държавата влиза непрекъснато от скандал в скандал, а хората са все по-бедни и болни. Не си представям, че това е стабилност. Силно ме притеснява този шуробаджанашки стил на управление, наложен от ГЕРБ. Той ражда корупция на всякакви нива в държавата, затова не се провеждат и никакви реформи, те изначално са си обречени.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...