региони 13 фев. 2018 2018-02-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmxIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--188a26ce2b25675c8fc73d3a24a1004d4951646b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30386.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Лапчев: Декларацията на БСП е напълно несъстоятелна и обидна

През изминалата седмица кметът на община Царево Георги Лапчев беше обвинен от местната организация на БСП, че е разрушил паметник, свързан с историята на града. Представяме ви гледната точка на амбициозния градоначалник, който  никога не е крил, че иска да изстреля Царево в съвсем нова орбита и да го превърне в един от най-предпочитаните и посещавани курорти по Южното Черноморие.

Търся ви по повод на декларацията на опонентите ви от БСП, предизвикана от демонтажа на паметника в центъра на Царево. Защо се породи напрежение от демонтирането на тази скулптура?

Първо бих искал да кажа, че напрежение няма.Наистина има такава декларация от страна на БСП, която е напълно несъстоятелна. Според мен е обидна по същество. Много правилно казвате „демонтиран“, а не „разрушен“ паметник. Ние никога нищо не бихме разрушили, особено ако има каквато и да е била стойност. 

Все пак тази скулптура няма нито културна нито кой знае каква историческа стойност, но е факт, че някой се е трудил над нея, затова и много грижливо я съхранихме.

По отношение на това, защо се наложи тя да бъде демонтирана…това е тема ,която близо три години се дискутира в обществото в Царево. Преди три години беше общественото обсъждане и на това обсъждане присъстваха немалко от хората, които навярно питат какво се случва. 

Аз се учудвам защо е толкова къса тяхната памет. С господина, с който сте коментирали от стана на левицата, имах съвсем случаен разговор на улицата и той самият каза „Не сме прави, защото когато проектът е влизал в обсъждане, тогава е трябвало да коментираме, а ние просто нищо не сме казали и сега не сме прави да подскачаме“ Радвам се, че всъщност го оценяват и че има някаква логическа и нормална мисъл, защото наистина тогава е било времето да се дадат предложения и да се правят коментари. Неслучайно направихме не едно, а две обществени обсъждания. Само ако влезете в една от социалните мрежи и напишете „ Център на град Царево“, ще видите колко публикации има по темата и колко интервюта самият аз съм давал, включително и това, че е имало много снимки на проекта как би изглеждал центърът на Царево. На нито една снимка няма никакъв остатък от този паметник. Това го има във всичките години назад. 

При такава огромна хронология, при толкова много история, мисля, че тази декларация е несъстоятелна и е чисто заяждане. Това е опит да бъде скандализирано обществото на политическа тема,  а в това няма никаква политика. 

Тук просто има добра амбиция Царево да има един прекрасен център, може ли най-красивия по Южното Черноморие.

Тази ваша идея за обновяване на центъра среща ли подкрепата на съгражданите ви?

Смело мога да кажа, че специално жителите на Царево на 99% са „за“ да бъде изпълнен този проект, който не включва тази скулптура.

Така и така говорим за този паметник на раздора, какво ще стане с него? Ще бъде ли поставен на друго място в Царево?

Не, няма раздор. Това са десет човека, които се опитват да вкарат политика в един напълно нормален капиталов проект, който общината развива. За мен това е глупост.

А ще го поставите ли на друго място в града?

Навярно това ще се случи, нямам нищо против. Навярно ще бъде поставен, но това е тема, която ще бъде дискутирана в обществото. Аз няма да взема еднолично решение, именно заради това някой някога да не ме упрекне, че съм решил да преместя паметника от едно място на друго. Това е роля, която самите жители на града трябва да поемат, когато имат амбицията да го сторят. 

След колко време ще завърши ремонтът на градския център в Царево?

Това е въпросът, който всеки един от моите съграждани ми задава. Ако зависеше от мен, крайният срок е вчера. Но има технологично време , така че съвсем силно вярвам, че до началото на същинския летен сезон ще имаме нов център

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...