политика 29 ян. 2018 2018-01-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbEJIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c474d7ee2cec192fdb522cf9f773ae6e9ccd7218/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30246.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Димитър Людиев: Очакванията на хората в община Бургас стават все по-големи

Димитър Людиев и колегите му от групата на ГЕРБ в общинския съвет в Бургас ще трябва да изнесат на раменете си приемането на новия бюджет. Този път от мнозинството ще се опитат да приобщят и опозицията към идеята на кмета Димитър Николов да се инвестира мащабно в сферата на образованието.

При условие че всеки дърпа чергата към себе си, мислите ли, че новият бюджет ще успее да отговори на големите очаквания и изисквания на жителите на община Бургас?

Според мен няма да е в състояние да отговори напълно, защото през последните години с цялото това мащабно строителство, реализирани инфраструктури проекти, саниране на блокове и ред други неща, извършени с високо темпо, всичко това увеличи очакванията и изискванията на хората и те очакват все повече. Това е добре от една страна, защото хората започват да мислят, че нещата се случват и затова е нормално те да изискват повече. Очакванията през 2018 год отново ще бъдат много големи. А идеите ще дойдат отново от хората.

Акцентът на бюджет 2018 ще бъде образованието. Но инвестициите в тази сфера винаги са отдалечени във времето. Как ще убедите бургазлии, че е важно да се инвестира най-много в образование, а не в нещо друго?

На първо място приемаме това като инвестиция в бъдещето . Има нужда от промяна на условията. Има нужда от промяна дори и в това как се хранят децата в училищата. Смятам, че хората искат това, особено младите хора. През последните години се говори, че младите напускат страната, регионите, в това число и Бургас. Но не се говори, че и много хора от страната и чужбина идват в Бургас и търсят работа тук. Ето защо инвестициите в образованието са свързани с децата. Ако нямаме по-добро образование и по-добри условия, със сигурност ще загубим тези млади хора.

Намерението на общината да инвестира сериозно в образование до момента среща по-скоро подкрепа, отколкото критика от опозицията. По-лесно ли се работи в общинския съвет, когато всички сте обединени около някакъв общ приоритет?

Когато въпреки критиките, на които ни подлага опозицията, тя подкрепи бюджета, реализацията  на бюджета е много по-успешна. Такаи администрацията работи по-спокойно и по-леко. Дори в дългосрочен план при една такова съгласие и управляващи и опозиция имат все по-близки виждания по някои приоритети. Дори и при смяна на управляващата политическа сила посоките и пътят, по които се движат градът и общината, ще се запазят. А това е важно за хората.

Смятате ли, че Бургас е способен да се развива със собствени сили, със свои идеи и инициативи, но без подкрепата на европейските програми?

Много трудно е без европейските средства. През последните десетина единадесет години  очакванията на хората именно затова са по-големи, отколкото приходите на града позволяват. Последните няколко години се развиваме така, защото използваме европейските средства. И общината и администрацията и екипът на Димитър Николов. В образование, в медицина, в инфраструктура. Дри бизнесът свикна да работи с тези фондове. Това е по-голямо ниво, поле, което осигурява развитие и растеж на браншове, бизнеси и градове.

Но има немалко хора ,които прогнозират, че след 2020 год., когато приключва този програмен период, всичко свършва. Как ще се развива Бургас след 2020?

Не, нищо не свършва. Не вярвам. След 2020 год. ще има друг план и по друг начин ще идват средства от ЕС в страната и в Бургас. Еврофондовете ще имат малко по-различни посоки. Със сигурност ще ги има, защото това е бъдещето на Европа.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...