политика 11 ян. 2018 2018-01-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWRHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--07f8f906f43ffa22d6989d14d2e07e9a87971834/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30068.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Евгений Мосинов: Бюджет 2018 трябва да покаже може ли Бургас да се развива без еврофинансиране

Евгений Мосинов е един от непримиримите представители на опозиционното малцинство в общинския съвет в Бургас. Този път го потърсихме, за да разберем дали е готов да подкрепи или не представения от кмета Димитър Николов и администрацията  му проект на бюджет 2018  

На първо четене, какви плюсове или минуси виждате в проекта за бюджет, който представиха кметът Димитър Николов и неговата администрация?

Към настоящия момент могат да се обсъждат единствено принципите на бюджета, целите му  и макро рамката, защото самият бюджет ще бъде внесен след няколко дни.

Прави ми впечатление, че това е един доста по-умерен бюджет. Това е вече единадесетият бюджет на кмета Николов.Може и да му е предпоследен в неговите мандати. Един бюджет, който е по средата на втория програмен период и който трябва да отговори на големия въпрос „Има ли Бургас потенциал да се развива без европейско финансиране“, което ще приключи през 2020 год.

В крайна сметка в този бюджет има рутина. Кметството в този с екип все пак подготвя единадесети бюджет. Донякъде в новия вече проличава умора. Личи от това ,че бяха спестени обществени обсъждания. Бяха проведени само две. Това е малко разочароващо.

Истината е, че в кварталите Банево и Ветрен управляващите няма как да отидат, защото там хората ще повдигнат пред тях нерешените проблеми с инфраструктурата. Така че да се твърди, че не се провеждат обществени обсъждания, защото някъде отишъл само един човек, ами това звучи несериозно. 

В много от селата хората виждаха ресорните зам. кметове само по време на обществените обсъждания. А ако хората не ходят на тези обсъждания, това означава, че не са им интересни. 
Затова казвам, че бюджет 2018 е бюджет на рутината и умората. Истината е, че ако преди бодро рапортувахме как бюджетът расте с по десет милиона на година, той сега расте само с 1 млн. Това означава, че е изчерпан потенциалът на приходоизточниците. Толкова може да се събере от града.
Но не ви ли впечатлява, че в новия бюджет няма никакви „изхвърляния“. Не го ли прави това един постижим и много прагматичен бюджет?

Да, по-разумен е. В този смисъл ентусиазмът от усвояване на средствата от европейските програми ще трябва да отстъпи и дори направо да изчезне от бюджетирането. Но има обаче и една друга тенденция, който плахо беше призната от г-жа Ананиева. Държавата все по-малко подпомага Бургас. Г-жа Ананиева е права като казва ,че ние не можем да строим училища само със средства от общинския бюджет. 

Този бюджет е натоварен с функции, които дефинитивно са функции на държавата. Като строителство на нови училища. 

Похвално е, че кметът поема чрез бюджета и този ангажимент. Искам да подчертая, че в бюджета има добри идеи. Като за новото училище в к-с „Меден рудник“ за IT специалисти. Това ще го подкрепим категорично. Това е постижение на целия ни град.

Въобще целта да се инвестира в образование е може би най-доброто в новия бюджет. Както и изграждането на библиотеката на „Кирил и Методий“. 

Но все по-малко са средствата за асфалтиране. За текуща поддръжка. Като че ли е забравен и актуалният проблем с екологията. Само с купуване на нови казани, скриването им под земята и атрактивното им изскачане над земята няма да решим екологичните проблеми. И ние сме със замърсен въздух. Така че екологията остава на заден план в бюджета.

Понеже е изчерпан лимитът за повишение на данъците, понеже евросредствата отиват към своя край, остава финансирането на самоучастие, плащане на заеми…основен проблем ще е финансовата дисциплина. Но не само да изстискваме гражданите и да следим дали са си платили данъците, а и как се харчат парите. Да се харчат стриктно, целесъобразно и законосъобразно.

Затова апелирам към г-н Николов да се провежда много стриктен контрол върху обществените поръчки, цените при които се възлага и се харчи общественият ресурс. Парите в Бургас са малко и затова строго да се контролира как се харчат. Това трябва да е акцент в новия бюджет.

Да нямаме завишени разходи в договорите за обществени поръчки, да имаме добра финансова дисциплина и контрол. Това е скритият потенциал на бюджета. Надявам се г-н Николов да се справи с това.

Първоначалните ви нагласи в групата на БСП какви са? Склонни ли сте да подкрепите бюджет 2018? Ще държите ли в него да влязат ваши предложения?

Имаме детайли, които ще искаме да бъдат вкарани. Забравени са селищата около Бургас и вероятно ще поискаме среща с Димитър Николов, за да му поставим конкретни проблеми. Например, село Изворище, което преживя ужасен пожар. Периферията на Бургас е забравена. Можехме да не ремонтираме „Богориди“, а да вложим тези средства в периферията. Там живеят също хора. 

Но е похвално намерението за инвестиции в образователна инфраструктура и това ще получи лично от мен подкрепа. Ако кметът гарантира ,че ще наложи строга финансова дисциплина и строг контрол при възлагането на обществените поръчки, при разходването на средствата, може да получи и нашата подкрепа. 
автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...