политика 13 дек. 2017 2017-12-13 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaWhHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5acaf3e604dd361908ce6fad58e1995bbb3c869d/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29792.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Евгений Мосинов: Бургас е град на сапунените мехури, които се пукат един след друг

Евгений Мосинов е водач на групата общински съветници на БСП в общинския съвет в Бургас. Пред седмицата заедно със своите колеги той проведе среща с представители на общността на търговци и съдържатели на малки преместваеми обекти. Представяме ви неговият коментар

Какви изводи направихте сам за себе си след срещата на групата общински съветници на БСП с представители на малкия и на средния бизнес в Бургас?

Потърсиха съдействие от нас. Те бяха от неправителствени и различни браншови организации. Оплакаха се от доста необмислената политика на управляващото мнозинство по отношение на малкия и на средния бизнес. Истината е, че се случват трудно разбираеми неща. Конкретният повод беше внесен проект за изменение на Наредбата за преместваемите обекти. В този проект се предлага при наличие на два обекта за една и съща позиция да се избира един чрез жребий.

Факт е, че в наредбата има сериозна празнота. Тази празнота беше запазена в дълъг период от време и даваше възможност за много противоречиви тълкувания и неприятни практики. Случвало се е хора да стоят от 5 часа сутринта пред общината, за да си подадат документите на 1 ноември и накрая да се окаже, че някой е дошъл по-рано от тях и е успял да входира документите си преди тях.Познайте този човек какви връзки е имал. Имахме сигнали за изнудване. Оказа се, че една фирма има запазени позиции по принципа „Първи по време, първи по право“ навсякъде без никой от тази фирма да е чакал пред кметствата.

Тази празнота в наредбата сега се предлага от колегите да бъде запълнена по много екстравагантен начин чрез теглене на жребий.

Предприемачите от малкия и среден бизнес в Бургас много добре чувстват икономическото състояние на града. Те продават на различни позиции цигари, сладолед, напитки, хранителни продукти и казват, че наредбата не им дава спокойствие и стабилност. Затова искат по-съществени изменения от това да се тегли жребий.

От това ли са недоволни?

Те са недоволни и от това, че обектите им могат да са до 15 кв. метра. Специалистите веднага ще обяснят, че в по-малък обект не може да се продават хранителни продукти и обектът не може да се лицензира. 

На второ място хората са недоволни от това, че на едни хора договорите са за една година, на другите са за по три години. Хората искат някаква относителна стабилност на инвестицията. Тази наредба беше правена перди десетина години, когато на преместваемите обекти бяха им обявили война. Помните ,че тогавашният заместник кмет Марков събори доста такива обекти. Каквото остана, остана, но животът показва ,че в града има място и за този тип търговия.

После обаче преместваемите обекти в Бургас преживяха и нашествието на „Лафка“ Тогава общината изведнъж се активира да променя наредбата, за да премахне принципа  на Валери Симеонов „един собственик - един обект“. И сега хората отново са поставени под ударите на наредбата и предложението на ГЕРБ всичко да се решава с жребий. Случайността ще решава търговски взаимоотношения.

Но това не прилича ли малко на принципите на играта „Тука има, тука нема“?

Ами, да. Това е точно официализиране на играта „Тука има, тука нема“ и превръщането и в принцип на управление. Само че този стил „проба грешка“ ГЕРБ вече го практикува десет години в Бургас.

Не са добри условията за малък и среден бизнес в Бургас. Това е впечатлението на хората. Как да са добри, като ние имаме едни от най-високите такси и продължаваме да ги увеличаваме. Да, намалихме административни такси на инвеститори от клас „А“, но за малкия и за средния бизнес остава бой през пръстите всеки ден.

Какво всъщност искат и предлагат тези предприемачи? Какво ще искате и вие като съветници, за да отговорите на очакванията им?

Нова наредба искат. Искат да отпаднат ограниченията до 15 кв. метра. Да се спре сключването на договори само за една година. Те бяха представители на няколко структури. 

Показателно е. Вижте, когато хората отиват при опозицията, това означава, че властта не ги чува. Въобще не желае да ги чуе. Тези хора в мнозинството си са подкрепили на изборите управляващите.  Мислели са ги за по-силни от нас. Но когато тези хора идват при нас, при опозицията и споделят болката си, те са много искрени. 

Колкото и странно да ви звучи,но те казаха, че най-добре са се чувствали през последните две години от управлението на Йоан Костадинов. Но това е минало ,преди десетина дванайсет години.

Но ако ГЕРБ е наистина дясна партия, като каквато беше учредена, то тя трябва да дава шанс и на малкия предприемач. Не само на няколко строителни фирми, които се снимат навсякъде на всички официални събития на общината. Пазарна икономика трябва да има в Бургас, иначе ще се чудим къде избягаха бургазлии от най-големия град по територия. Това нали сега е най-модерното в момента, да се наричаме най-големия по територия. А истината е, че Бургас е град на сапунените мехури, които се пукат, пукат, пукат един след друг. Но всички са много щастливи.

Автор: Красимир Калудов


Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...