политика 08 дек. 2017 2017-12-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdkJGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9c13281d9102c96c1d504115503fdf38d21ca808/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29735.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Валeнтина Шустер: За хората от Израел Йерусалим винаги е бил столица

Валентина Шустер е бургазлийка, която е свързала живота си завинаги с Израел. Съпругът и е от Тел Авив и затова тя постоянно разделя времето си между България и Обетованата земя.

Ден след като американският президент Доналд Тръмп разпореди посолството на САЩ да се премести от Тел Авив в Йерусалим, в Израел напрежението се покачи до много високи стойности. Арабите в самата държава и арабите в съседните страни настръхнаха, палестинците отправиха страховити заплахи, а Иран и Турция заговориха по начин, който не изглежда никак дипломатичен.

Извън глобалната политика решихме да потърсим една жена от едно обикновено еврейско семейство в Израел, за да усетим чрез нея случващото се там.

Здравей, Валя. Какъв е отзвук предизвика в твоето семейство, сред твоите приятели и познати в Израел решението на американския президент?

За Израел и хората  на Израел тяхната столица винаги е била Йерусалим. Сигурно си спомняте, че в нашите уроци по история сме учили, че столицата е Тел Авив.  Това явно е някаква нелепица, нямам представа защо са ни заблуждавали нашите учители. Когато преди години се запознах с мъжа ми, той беше изумен, че според мен столицата  на Израел  е Тел Авив. Нищо подобно.  Винаги е била Ерусалим. Парламентът им, Кнесета, се намира в Йерусалим и това не е случайно. 

Но посолствата на държавите май не са там, така ли е?

Посолствата на различните държави са разположени на различни места. Има в Тел Авив, има и в Ерцелия, дори и в други градове. А иначе предпочитат Тел Авив, защото това е финансовият и икономически център на държавата.  Затова, както казах, посолствата са тук или в Ерцелия. Борсата е тук също.

Но и палестинците са там, нали?

 Само че палестинците, които имат претенции към Ерусалим, нямат държава. Те са разпръснати. Има техни общности нагоре към Йордания, долу в Газа към Египет и в Йерусалим, където имат една единствена джамия…

…Говориш за Източната част на Йерусалим ли? За джамията Ал Акса на Храмовия хълм ли?

Да, в тази част на града има палестинци, но не толкова палестинци, колкото араби. Казват ,че това са техни свети земи. Добре, но там има и много християнски светини, значи това са свети земи и на християните. Ако става въпрос за претенции, трябва да има три страни, а палестинците винаги говорят за две страни. Затова и от Израел обикновено им казват, че има и трета стана, че има и християни и че Йерусалим е важен много и за християните. Затова палестинците не могат да направят Йерусалим тяхна столица. Знае се какво ще се случи. Абсурдно е.

За да засвидетелстват това, че Йерусалим е столица на Израел и че там има свети места за трите религии, от САЩ преместват посолството си от Тел Авив в Йерусалим.

Поправи ме, ако греша , но нали американското правителство е взело такова решение преди много много години, но постоянно е  отлагало изпълнението му?

Абсолютно е така. Отлагаха го, но сега е окончателно и изпълниха решението си.

Как го приеха хората в Израел?

Това за хората на Израел е нещо нормално. Това си е тяхната столица, те винаги са живеели с тази вяра. Но на кой друг да е столица Йерусалим, ако не тяхна? За хората тук това не е политически въпрос, това е една историческа справедливост. 2000 години са чакали за този град, който са изградили с ръцете си. Мюсюлманите си имат Мека, тяхното най-свято място. А палестинците си измислят разни истории за Ерусалим, за да предизвикват конфликти. А сега и Ердоган се намеси чак. Откъде накъде се меси във вътрешните работи на чужда държава? Добре де, преди години когато падна берлинската стена и се обединиха Източна и Западна Германия, те питаха ли някой по света, когато решиха да преместят столицата си от Бон в Берлин?  Просто го направиха и посолствата на държавите също се преместиха от  Бон. 

Това решение на САЩ е крачка напред в посока да се спре веднъж завинаги тази неяснота коя е столицата на Израел.

Да, но това решение доведе до трусове, до закани и втвърдяване на тона от страна на Иран, на Турция, на Саудитска Арабия на арабите по света…

Според мен това не е нормално. Защо се месят в работите на друга държава.

Валя, да оставим глобалната политика на политиците. Кажи ми, опасно ли е в момента в Израел?

Ами, да си кажа честно….тук винаги има някакво напрежение. В момента има туристи от цял свят за коледните празници.

Но повече от ясно е, че държавата Израел продължава да се грижи както винаги за светите места в Йерусалим, които са важни за евреите, за мюсюлманите и за християните. Никой няма да затваря тези места. Разберете, в Йерусалим има много повече християнски светини, отколкото мюсюлмански, но за това никога не се говори. Защо?  

Но хората в Израел знаят, че ще има напрежение. С това са свикнали, но знаете ли, тук хората с болка говорят, че Европа сякаш подкрепя много повече арабите, отколкото Израел. Тук денонощно има провокации, изстрелвания на ракети отвън и тези млади хора, които са в армията, те постоянно са нащрек, непрекъснато очакват удар отвсякъде. 

И въпреки всичко в Израел хората са толерантни към всички.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...