региони 02 фев. 2012 2012-02-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbWs1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c36350da9941717c96f3dcf61477b48c0af1ad07/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2746.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зам.кметът Костадин Марков: Бургас има много амбициозна капиталова програма

Заместник кметът по строителството в община Бургас Костадин Марков отново има отговорната задача да изпълни успешно капиталовата програма за 2012 год. и то по начин, който да изпълни високите очаквания и изисквания на бургазлии. Г-н Марков представи в детайли проекта за бюджет в своя ресор.  

С какви пари ще разполагате в своя сектор? Повече или по-малко от миналата година
Не може да се нарече само мой сектор, защото капиталовата програма включва обекти на всички колеги, включва детските градини на госпожа Ананиева, детските ясли на господин Мануелян...да не ги изброявам всички. Всяко ново строителство, което се извършва, всяко придобиване на основни средства е в капиталовата програма. Разбира се, докато не я гласува Общинския съвет, не бих се наел да я коментирам с конкретни параметри, но цифрите, които виждам, са около 30 милиона лв. ...проектни.

Може ли накратко да маркирате важните инфраструктурни проекти, които ще довършите през 2012 година и какъв ефект очаквате от влизането в експлоатация на тези завършени обекти?
Завършихме спортен комплекс „Славейков”. Според мен се получи много хубав и голям комплекс. Завършваме много улици, които бяхме започнали в „Славейков” една улица, една в к-с „Изгрев”, също доста голяма. Знам, че започва със сигурност изграждане на пречиствателна станция в „Маринка”, което ще ни позволи да усвоим още средства, за да завършим канализацията, изместват се комуникациите на пътен възел „Запад” или „Кроношпан” както му казвам аз. Проектът за интегрирания градския транспорт започва през тази година, много се надявам да се видят вече първите придобивки, свързани с този проект.  Всички водни проекти ще бъдат задвижени, най-големият от тях, който завършваме в тази година е водният цикъл в „Меден рудник” където имаме подмяна на водопроводи, изграждане на нови, подмяна на канализация, изграждане на тласкатели. Десетина милиона лева е този обект, вече сме на около 60%, надявам се през май и юни да приключим, след което ще трябва да възстановяваме и улиците в този комплекс. Много паркинги и обслужващи улици, нови спортни комплекси започваме в „Меден рудник”, един и в „Зорница”, започва изграждането на друг в партньорство с частни лица. В парк „Езеро” стартира един плувен басейн, той всъщност е довършен, вече го работим, даже мислим за втори в района на „Банево”, „Ветрен”. В „Меден рудник” започваме втори плувен комплекс, тазм ще има и съпътстваша друга инфраструктура.

Ясно е, че общината не може до безкрайност да отделя сериозни суми за спортна инфраструктура, защото има и много други приоритети. Има ли интерес на частни инвеститори към такъв вид обекти и какво прави общината в посока привличане на такива? Вие сам споменахте за един такъв случай, сигурно има и други.
Да, има такива. Има един такъв вече завършен в „Изгрев”, който е малък. В момента започва един доста голям обект и мисля, че доста хубав ще се получи в „Зорница”. Бившите футболисти Георги Чиликов и Милен Георгиев са инвеститори там и мисля, че ще го направят доста добър. По същата схема партниране с частни инвеститори има обект в парк „Езеро”, също се строи в момента. В момента има интерес за „Меден русник” за подобен комплекс. Мисля, че и там ще предложим на Общинския съвет да гласува подобна форма на партньорство. Това, което аз си мисля обаче е, че ако се направи някаква класация за „Най-добър град за живеене” и подразделение на тази класация „Град с най-добра спортна инфраструктура” убеден съм, че излизаме начело като спортни терени на брой население или по някакъв подобен критерий. Това е най-хубавото, че са доста и даже не мога да ги кажа всичките, а тази година продължаваме с изграждането на нови и нови такива. Вече има в „Сарафово”, в „Черно море” мисля, че направихме. Но какво друго дава по-голям шанс на децата и на младите хора да се развиват пълноценно и да бъдат здрави и не е ли това най-важното? Затова за кмета и администрацията спортната инфраструктура е един от приоритетите ни.

Ще се намерят ли средства за дългоочаквани ремонти на пътни артерии в самите комплекси? Ясно е, че там инфраструктурата по места не е пипана от много много години. Планирате ли инвестиции в крайблокови пространства, междублокови пространства, вътрешни улици и в съставните селища?
Планираме и даже мисля, че това ще е годината, в която най-много ще се почувства навлизането в междублоковите пространства. Досега имаше крещяща нужда да ремотираме основни пътни артерии, да не ги изброявам всички, но между тях са улица „Христо Ботев”, „Цар Симеон”, „Гладстон”, „Стамболов”, изобщо много са, но големите артерии вече са в съвсем съвсем прилично състояние, да не кажа, че някои  светят като нови. Дойде ред според мен да навлезем по-решително в комплексите, в паркингите, в по-малките улични, във второстепенната пътна мрежа. Мисля, че тази година осезаемо ще се усети.

През първия мандат и в други разговори сте ми казвал, че бизнесът и изобщо инвеститорите често са искали да разберат какво има под земята на Бургас, а не е имало възможност да им дадете коректен отговор. Вече обявихте амбициите си като администрация да направите карта на подземните съоръжения. Колко време ще продължи това картографиране и какъв ефект ще има това в контактите ви с бизнеса?
Като предпоставка за инвестиции едно от най-важните неща например е Общ устройствен план. Ние сме един от малкото градове с такъв.Другата важна предпоставка разбира се е пълна картина на подземната инфраструктура. За съжаление в това отношение безспорно изоставаме. В момента, по настояване на кмета, има една работна група между всички дружества, които разполагат с такава инфраструктура. Стартираме пилотно в „Зорница”, където ще имаме пълна картина на подземния кадастър. Надявам се до края на годината да се случи това нещо. Разбира се това е и предпоставката за една от основните функции на общината – издаването, съгласуването на съответните скици, документи и т.н., не само на общината и на други служби и дружества, които участват в този процес. Това е стъпката към т.н. електронна община, изграждането на подобен подземен кадастър, ясен до сантиметър, защото в момента знаете, че изпълняваме много водни проекти и непрекъснато се натъкваме на комуникации, които не са отразени в проектите под земята. Някой път наистина сме били на косъм да направим голяма авария. Например сега в „Меден рудник” минахме съвсем близо до 20 киловолта кабел, неотразен никъде.

Не сте подозирани за наличието на някои съоръжения, така ли?
Толкова години нищо не е било направено, всеки е изпълнявал кое законно, кое незаконно и е време наистина да се създаде някакъв ред и порядък и първата стъпка ще бъде точно с комплекс „Зорница”.

Кметът Димитър Николов обяви амбициите на вашия екип да се работи усилено за отвеждане на автомобилния трафик извън Бургас. Какво ще се случва тази година в тази посока?
Пробивът на „Струга” е много важен обект, това е излазът от „Янко Комитов” към „Струга”. В момента целият трафик от комплексите „Славейков”, „Изгрев” и съставните селища в направление посока София минава през две места, едното е най-натовареното, може би с 80-90% от трафика, кръстовището на Окръжна болница и другото е „Димитър Димов” покрай „Морската градина”. Просто няма други пътища поради специфичното разположение на Бургас. Ако осъществим този пробив от „Янко Комитов” до „Струга”,  ще имаме вече трета артерия, която да поема този трафик. Това разбира се вече отмества проблема в друга посока от една страна всички, които отиват в центъра ше бъдат силно облекчени, но трафика на юг ще бъде затруднен, защото изкарване още на един поток на кръстовището на „Елпром” ще доведе до нови затруденния и вече ше имаме крещяща нужда от обход, за да може поне да изведем транзитния трафик. Тъй нареченият малък обход на Бургас е възможен с изграждането на надлеза на „Кроношпан” и извеждането на трафика на улица „Крайезерна” и от там до стадион „Черноморец” на път Е-87. Много, много важен обход. До момента имаме осигурени пари и сме стартирали изместването на подземните комуникации в района на бъдещия пътен възел, надявам се, ако има добри новини по осигуряването на финансирането, кметът да ги съобщи един ден и да започнем същинското изграждане на пътния възел.

Като говорим за комуникации и за пътна инфраструктура, следите ли какво се случва с изграждането на подземния паркинг непосредствено до храм „Свети Свети Кирил и Методий”? Там спазват ли се технологичните срокове от изпълнителите, да се чакат ли закъснения заради непредвидени усложнения или всичко си е по график?
Следим го разбира се, това е много важен обект в центъра на Бургас и бяхме много притеснени от пропукванията, които се получиха по фасадата на църквата „Свети Свети Кирил и Методий”. Бяха направени съответните предписания, бяха изпълнени микропилоти,  които за сега спряха пукнатините, но лично аз съм притеснен и с голямо внимание следя този проект. Обектът леко изостава от графика си, въпреки че имах среша с шефовете на фирмата изпълнител, които ме увериха, че ако няма непредвидени обстоятелства, ще успеят да влязат в график. Лично аз имам съмнения, виждайки на какъв етап са строително-монтажните работи. По-скоро моите очаквания са да има леко закъснение там.

През тази година се очаква да бъдат завърпени успешно и съответно открити два внушителни обекта – МОЛ „Галерия” и открития МОЛ край „Метро”, успя ли община Бургас да покрие всички очаквания и изисквания на инвеститорите по отношение на съпътствашата инфраструктура в тези райони?
До МОЛ „Галерия” инфраструктурата е в доста добро състояние. Четири лентов път със съответните отбивки, възможност за изход на улица „Одрин”, доколкото схвашам от другата страна. Ако се осъшестви и пробивът на „Струга”, за който говорих преди малко, районът ще стане доста по-атрактивен, по-бързо ще се изнасят хора и автомобили и съответно по-лесно ще се отива към този МОЛ, а той предполага и голяма концентрация на хора и голяма посещаемост особено в началото. Има какво да се желае още в инфраструктурата, този пробив определено е необходим на Бургас и на съответния район. Със „Странд” е по-тежко положението, там дълги години са допуснати в този район едни индивидуални градоустройствени процедури, които за мен създават някакъв безпорядък. Тази година в капиталовата програма включихме със сигурност поне един план за уличната регулация да направим, за да е ясно какво е очертанието на кварталите, от къде какво минава и съответно да започне да се мисли за инвестиции в инфраструктурата. Хубаво е например, че собствениците на „Галерия” си партнират с общината и даже ще финансират част от пробива на „Струга”. Надявам се този пример да бъде последван и от други големи инвеститори, които в партньорство с администрацията да спестят пари на бургаския данъкоплатец и да участват във финансирането на изграждането на нова инфраструктура, защото в условия на криза, когато на хората им е все по-тежко да плащат данъците си, ние сме длъжни да направим всичко възможно да ги облекчим.

Постоянно споменаваме автомобилен трафик, пробиви, движение на хора и автомобили, но има и още един вид алтернативен транспорт – велосипедният. Колко километра велосипедна мрежа предстои да бъде изградена през тази година в Бургас и кои райони ще бъдат обхванати от разширението и?
Основно велоалеи са включени в проекта по интегрирания градски  транспорт. Дано не греша, но ми се върти цифрата около 6 километра велоалеи само за тази година, възможно е и да бъркам. При всички случаи обаче след като приключи проектът за интегрирания градски транспорт, Бургас пак ще бъде на първо място по километри велоалеи на човек от населението. При всички случаи доста напреднахме в това отношение. Ако си спомняте преди четири години, когато започвахме първия си мандат, не помня да имаше и една велоалея, в момента знаете колко много са те.

Преди броени дни кметът Димитър Николов предизвика сензация като представи кандидатурата на община Бургас за домакинство на Европейското първенство по лека атлетика в зала. Какво предстои да се прави през 2012 година в района на бившата дивизия в „Изгрев”? 
Много се надявам кметът да осигури възможност за финансиране на многофункционална спортна зала на мястото на девизията в „Изгрев”. Говорим за зала с около 7 хиляди места, говорим за цял един комплекс, в който да се затваря цикъл от спортове, място за почивка и релаксация, а не просто за елитни състезания и това вече ще бъде и завършекът, честно да Ви кажа не виждам какво друго може да се изгради в града, ако успеем и тази зала да направим. Искрено се надявам да се осигури финансирането, няма да е малко и  това ше е сигурно един от най-скъпите обекти в град Бургас.
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...