региони 23 дек. 2016 2016-12-23 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3NxIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--22bd3762d655f6d7a779a8ffd6dd4d0e2c53426f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2727.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иван Алексиев: Няма да позволя да се разграбва земя в Поморие

Не държим на всяка цена собствеността върху Военния санаториум да ни бъде прехвърлена. Няма обаче да позволя да се разграбва земя в Поморие, нито хората, работещи в санаториума, да останат на улицата. 

Това заяви кметът Иван Алексиев по време на специална пресконференция по-рано днес.
Заедно с него на срещата присъстваха председателят на Общински съвет Адам Адамов, заместник – кметът Илия Джингов и общинският съветник Неделчо Стайков.

Необходимостта от обществена дискусия възникна поради решението на Министерски съвет да прехвърли санаториума като апортна вноска в капитала на търговско дружество „Вита” –  Велинград. По този начин съответната велинградска фирма ще стане собственик на лечебното заведение и ще придобие правомощия да се разпорежда с него и с персонала му.

Приемайки статута на търговско дружество „Вита”, Военният санаториум вече няма да има възможността да участва в Програмата за рехабилитация и профилактика на НОИ. От 700 хил. лв. до 1 млн. лв. годишно влизат в санаториума точно по тази програма. Заведението получава и още 400 хил.лв. допълнителни  средства, за да обслужва безплатно военноинвалиди, военнопострадали, ветерани от войните, запасни офицери и военнослужещите от състава на Българската армия и гражданските лица от Министерството на отбраната. 

Именно за това през 1932 г. Анхиалският общински съвет дарява на държавата безвъзмездно терен с изразена воля на него да бъде изграден Почивен дом за инвалиди и пострадалите от войните български войни.

„Готви се масово уволнение на персонал и скрита продажба за жълти стотинки. Готови сме да атакуваме акта за дарение и решението, прието  по предложение на министър Ненчев,  което влиза в сила на 02 февруари 2017 г. Това означава само едно – искаме и ще настояваме волята на дарителя да бъде спазена, а работното място на 70 човека да бъде гарантирано”, каза още кметът Алексиев. 

Кметът увери, че ако Община Поморие придобие собствеността върху военния санаториум, ще се запази публичния характер на терена, с което да гарантира сигурността от злоупотреби и неправомерни разпоредби с имота.  Ще продължи участието си по програмите на НОИ, но ще предоставя същите привилегии и на всички военноинвалиди, ветерани от войната, запасни офицери и всички военнослужещи. В проектобюджета на общината са предвидени 1 млн. лева за ремонт на санаториума. 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...