региони 22 дек. 2016 2016-12-22 2016-12-22

Burgas Reporter Ltd.

Известен онколог подари 5 икони на Несебър

Един от най-известните лекари у нас онкологът – мамолог проф. д-р Иван Гавриловподари 5 икони на община Несебър. 
 
 В момента те се намират в  Археологическия музей, след като бяха осветени в църквата „Св.Успение Богородично“ на Игнажден от отец Петър. 

„През лятото иконите ще бъдат преместени в петте храма в старинния град, а именно в „Св. Стефан“, „Христос Пантократор“, „Йоан Кръстител“, Св. Параскева“ и „Св. Спас“, сподели кметът Николай Димитров.
 
До жеста на дарение се стигна, след като лятото проф. д-р Иван Гаврилов е посетил града на ЮНЕСКО. Лично кметът Николай Димитров влезе в ролята на гид и разказа подробно за постоянните грижи, които общината полага за опазване на културно-историческото наследство. Впечатлен от разговора с градоначалника лекарят, който е известен с дарителската си дейност, прибавя към своя дълъг списък с добрини и тази към Несебър. 
 
Община Несебър изказва благодарност и признателност към професора, който ще бъде удостоен с почетен плакет за дарителство от кмета Николай Димитров.

Проф. д-р Иван Гаврилов ръководи Торакална клиникав специализираната болница по онкология в София.  Той е  един от водещите специалисти по онкология, спасил стотици човешки животи. Автор е на над 240 научни труда, с множество публикации в български и чужди списания. По делата му проф. д-р Гаврилов може да бъде определен като съвременен будител, патриот и човек на духовността. Безброй спомоществования, безчет дарения бележат биографията му – икони, картини, финансови средства, книги. Медикът е един от най-големите дарители на църкви и манастири във видинска епархия. Той е дарил и продължава да дарява икони из цяла България. Благородните му жестове  могат да бъдат открити в Карлово,Троян, Монтана. Сред добрините на лекаря  може да се добави и стипендии на ученици.Професорът е един от родолюбците, с чиито средства са възстановени войнишките паметници в село Василовци, откъдето е родът му. Медикът вярва, че човек не трябва само да получава, а трябва да дава. И по това, което е дал, се познават неговите дела. 

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...