политика 20 дек. 2016 2016-12-20 2016-12-20

Burgas Reporter Ltd.

Димитър Бойчев ГЕРБ Бургас: Предсрочните избори са най-естественото решение

Малко след като стана ясно, че правителство с мандата на Реформаторския блок няма да има, потърсихме за коментар областния лидер на ГЕРБ Димитър Бойчев.  Представяме ви мнението му.

Защо се стигна до варианта предсрочни избори след последните преговори?

Най-естественото решение е това. За мен беше нереално да се мисли обратното, но все пак се направи опит от наша страна и всичко възможно да се подкрепи евентуално правителство. Явно различията и по-скоро темите, които поставяха по време на преговорите различните парламентарно представени партии нямаше как да намерят пресечни точки. Сега смятам, че предстои естественото развитие на нещата, предсрочни избори. Да не забравяме, че през 2018 год. България поема председателстването на Европейския съюз и бъдещото правителство ,което и да е то, трябва да има определено време да се подготви и това е много важно за държавата. Така че е абсолютно резонно избори в началото на април.

Готови ли сте в ГЕРБ Бургас за изборите и да превключите организационно на такъв режим?

Нашата организация е в кондиция. Няма някаква драстична промяна на ситуацията. За мен беше много по-реално да се излезе на избори през март или началото на април, отколкото да правим ново правителство, но като една отговорна партия се опитахме да напарвим и това. Различията обаче са доста сериозни.

Отивате на избори, защото не искахте да ви извиват ръцете с невъзможни за вас отстъпки и компромиси или заради друго?

Не става въпрос за извиване на ръце. Ние си отстоявахме нашите приоритети. Основният приоритет беше приемане на мажоритарна избирателна система. От това не отстъпихме, но то се оказа неприемливо за другите преговарящи.

По каква система и по кой закон ще се проведат предсрочните избори?

Явно по стария закон. Оставащият живот на този парламент е прекалено кратък, за да се приемат исканите от хората и от нас промени. Държахме това да се случи, ако беше съставено правителство, но това няма да стане.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...