култура 22 ян. 2017 2017-01-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmM2IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--f430621df25217cc4235ac33876728a5c5661ac7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_26572.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Търговци на платове и готово облекло доставяли от птичка мляко за клиентите в Бургас

Почти всеки ден на кея в Бургас през 30-те години на миналия век, хвърляли котва търговски кораби от Ливърпул, Хамбург, Кюстенджа, Амстердам, Солун, Марсилия. Чувала се чуждестранна реч, идвали стоки от далечни страни. Градът се отварял постепенно към света. Хората започнали да се обличат по европейски и да следят модата. 
Жените искали да бъдат единствени и неотразими със своите тоалети.Бургазлията също поддържал класическия стил на миналия век в облеклото - костюми с жилетки, красиви вратовръзки и задължително бомбе или борсалино.
За да задоволят желанията на клиентите търговците не се спирали пред нищо. Те доставяли и от птичка мляко.
Фините платове и модерните кройки гарантирали елегантност и стил на бургазлийките
Море от качествени платове можели да се намерят в магазините на Бургас. При Братя Праматарови на ул. «Търговска» (под старата община) и най-капризните клиенти откривали това което търсели. Търговците предлагали богат избор от муселини, вълнени поплини, креп папиони, крепони, соаловабли, кадифета, атлаз, марокен. От коприна се изработвали бални, сватбени и летни рокли, които обгръщали тялото на жената с прохлада и мекота.
Петър Топтанджиев - собственик на магазин за кожи и платове
Един от известните търговци на платове бил Петър Топтанджиев. В съдружие с Минчо П. Дойчев са притежавали голям склад за платове, готови мъжки, дамски и детски дрехи, прежди и трикотаж на ул. «Александровска». В началото на 30-те години младия Топтанджиев започнал самостоятелен бизнес, станал търговски посредник в търговията с кожи и платове. Владеел  няколко езика гръцки, турски и еврейски, това му помагало в търговията.С кораби доставяли стоката му от Италия, финни платове и кожи  от норки, лисици, катерички. Самият той е бил страстен ловец. Открива собствен магазин на два етажа на ул.«Богориди»( дн.градинката на хотел България) за кожи и  готови връхни облекла. Първият етаж е бил търговска площ, а на втория са работели 10 шивача. Шиели се модни палта, манта, мъжки и дамски костюми, шапки. Магазина е просъществувал до 1940 год.
Реклама за ...фукарлъка
Д. Анести Логотет бил известен с това, че в неговия магазин се продавали най-качествените копринени платове, които минавали през пръстен и не се мачкали, вълнени платове от най-финна камилска вълна за дамски палта, шевиоти, габардини от Англия.
Бургазлии си купували и готово облекло.Магазин «Чикаго»на Кина Драганова и синове в Безистена е предлагал дамски бибери, парижки и виенски модел палта, рокли, мъжки и дамски шапки, чадъри и парфюмерия. Известена била на бургазлии и «Малката дрехарница» на Елия Ескенази, който продавал готови мъжки и дамски костюми. Един от най-реномираните и с богат асортимент на копринени вратовръзки и папионки, летни копринени ризи, корави и меки яки, пудри и парфюми бил магазинът «Златен лъв» на ул.«Богориди»52 .
Мъжка мода - сезон есен -зима 1930 год
Кожените дамски и мъжки палта били също на мода. Кожарският магазин на Игнат Нанков на ул.«Фердинандова» предлагал палта, кожени подплати, шапки и яки от европейски и местни кожи. На същата улица работел и магазин «Мечка» на Янаки Енчев.

Французите казват: “ За качеството на един мъж- съди по обувките му”. За да бъдат обути бургазлии и техните семейства с красиви, здрави и качествени обувки се грижели 32 обущари в своите работилници носещи имена като «Македония», «Вардар», «Битоля» та даже и «Брюксел». Да бъдат запазени кожените обувки от калта и влагата, мъжете обували върху тях гумени галоши марка «NorthBritich». По поръчка се изработвали кожени чанти в различни модели и разцветки. Жените поръчвали при изработването на обувките, в същия тон да бъде чантата и ръкавиците.

автор: Соня Кехлибарева
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...