политика 16 дек. 2016 2016-12-16 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdkFuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0c173bd054afe1c622746e30d4f88ba5b3e1cf71/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2614.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Кметът на Карнобат: И до ден днешен чакаме обещаните от държавата пари за ремонта на опожареното училище

Кметът на община Карнобат Георги Димитров и общинският съвет се обединиха около решението да помогнат на бедстващите хора от шуменското село Хитрино с 10 000 лв. Парите бяха изпратени по сметките на пострадалото населено място буквално минути след извънредната сесия. 

Георги Димитров изрази съболезнованията си към семействата на загиналите и пожела много сила  на хората от Хитрино. Той им пожела също и да не изпадат в ситуацията на карнобатлии, които още чакат обещаната през пролетта помощ от държавата за възстановяването на опожареното основно училище „Христо Смирненски”. 

Единодушието на всички представители на различни политически сили в общинския съвет зарадва ли ви? Очаквахте ли тази подкрепа на предложението ви да помогнете на пострадалите хора в Хитрино с 10 000 лв.?

Въпросът изобщо не е политически. Това е човещина. Казах и на сесията, че през месец март ние в Карнобат бяхме в същата ситуация. Тогава политиката нямаше значение, нямаше значение кой какви пристрастия има. И тогава и сега става дума за човешки проблеми, за човешки съдби. Бедствието в Хитрино е огромно. Ангажирани са всички, но ангажиментите трябва да бъдат доказани с дела.

На сесията обяснихте, че събраните по различни начини милиони левове всъщност няма да отидат скоро до хората от Хитрино заради бюрократични процедури. Може ли да обясните защо прогнозирате такова забавяне?

Много е просто. Средствата, които бяха събрани, идват от различни източници и има определени правила за изразходването им, които трябва да бъдат задължително спазени. Могат и дори да не бъдат усвоени всички пари, ако не бъдат представени проекти. Напълно е възможно да не бъдат представени проекти, защото работата с подобен вид ресурс изисква спазване на законови процедури, например по Закона за обществените поръчки. В това число и предвидената в закона възможност за обжалване на тези процедури. Ако те излязат от времето, което е предвидено за усвояване на тези средства, то те няма да бъдат усвоени. Това е проблем.

Заявихте пред съветниците, че още преди Областна управа да одобри решението на общинския съвет, вие ще наредите на счетоводителя да преведе 10 000 лв в сметките на Хитрино. Защо поемате този риск?

Аз ще се обадя на зам. областния управител, за да го предупредя, макар че през седмицата говорихме вече с него. Областна управа проверява решението на общинския съвет по законосъобразност. Видяхте, че от 17 присъстващи на сесията гласуваха 17 съветници поименно”за”. Посочихме по какви параграфи ще извадим средствата. Нямам никакви съмнения, че ще извърша някакво нарушение, ако преведем парите днес.

Кога ще ги ползват хората от Хитрино?

Веднага. Нека оставим на тамошния обществен съвет, на администрацията да решават кое е най-необходимо. Ние не можам от разстояние да кажем какво е най-важно в Хитрино. Предполагам, че хората се нуждаят от топлина и храна.

Жестът ви е благороден, но се налага да го измерваме и в пари. Сам казахте, че Карнобат беше в подобно положение през пролетта. Тогава от много страни имаше призиви да ви се помогне от частни дарители, от общини, от държавата в лицето на правителството. Средствата достигнаха ли до вас?

Не е съвсем така. Получи се едно неприятно разминаване. Училището изгоря на 23 март. На 26 март бяхме поканени с директорката г-ж Вълева на среща с министър-председателя. Премиерът ни обеща, че всички разходи по строителството извън заплатените от застрахователя ще ни бъдат дадени от държавата. И това демотивира голяма част от дарителите. От дарения влязоха по сметките ни около 60 000 лв. Имаше и нематериални дарения, защото за да адаптираме друга сграда и да не прекратим  учебния процес, бяха  инвестирани и много други средства. Дойдоха много бригади, които правиха осветление, освежаване. След това бяха обявени процедурите, застрахователят си даде сумата по застраховката и там не мога да имам възражение по платеното, но се получи една сериозна разлика, близо 600 000 лв. Обектът беше предаден със съответните документи и на 15 септември децата влязоха в ремонтираното училище.
Общината плати разликата от близо 600 000 лв за цялостния ремонт от своя бюджет

Кой покри разликата от близо 600 000 лв?

Общината, от собствения си бюджет. Подадохме искане за възстановяване на средствата, отговор нямаме до ден днешен.

Кога подадохте искането за 600 000 лв?

На 5 октомври. На 17 ноември има резолюция от премиера до министъра на финансите да реши плащането „по компетентност”. Аз бих искал да бъде „за изпълнение”, защото когато аз поема агажимент, нареждам на главния счетоводител, т.е пиша резолюция „за изпълнение”. Той трябва да инициира докладната при нас в общинския съвет,  а там се инициират министерски постановления. Трябва да ви кажа, че тази година без особени правила на общините бяха раздадени за капиталови разходи 180 млн лв. с различни постановления. Да, сигурно са имали нужда колегите, не оспорвам това, но на нас ни беше обещано нещо, а не беше изпълнено.

Чухте ли се с премиера?

14 пъти съм се обаждал в кабинета му, не можах да се добера до него. Може би е имал важна работа, а аз исках само в един телефонен разговор да му напомня за Карнобат.

Вярвате ли на премиерската дума, щом е така поувиснала във въздуха?

Разколебан съм. Искрено ви казвам. На 26 март, когато бях поканен от него, му заявих, че аз в живота си подавам ръка само за поздрав, никога за милостиня. Той беше искрен и каза, че държавата е силна и когато става дума за нашите деца, държавата ще се намеси и ще помогне и ще покрие разходите. И това го има документирано, беше излъчено в различни медии. Проблемът е, че оттук нататък нищо не се случи. Разплатихме се сами към всички изпълнители,проектанти, надзорници, за сертификати за енергийна ефективност, за държавни такси и т.н. Изобщо община Карнобат към момента няма задължения, но аз знам как се справяме и какво ни струва това.

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...