култура 17 юли 2016 2016-07-17 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdk1vIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d9b4b5a480ac017385fecc840f9485545d57e8a2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_233.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Изкуствата ще си дадат среща в Карнобат

За поредна година Карнобат ще бъде домакин на Балканския фестивал на изкуствата. 

Музикалното събитие ще се състои от 22 до 24 юли, а участие в него ще вземат над 600 танцьори, певци и артисти от Балканите. Целта е изкуството да се създаде мост между поколенията и различните култури. В тази връзка на две сцени – на централната пешеходна алея и в градския парк – ще си вплетат Традиционен фолклор и Streetart. 

На 23-ти юли градският парк ще посрещне брейк артисти от цялата страна. Те ще се включат в станалия вече традиционен Карнобатъл 2016. С организацията на битките е ангажиран легендарният брейк артист Петър Костовски, създател на Electric Forcecrew. За жури са поканени руската брейк звезда B-boySlav и живеещият в Лондон  JujuRock. Всички те са подготвили уъркшоп за младите хора от града. 

Eдна от най-големите атракции на фестивала ще бъде кулинарно състезание "Големия черпак". Под ръководството на самия Ути Бъчваров участниците ще се опитат да сготвят най-балканския таратор. „Черпаци” ще кръстосат пет отбора от Карнобат и съседни държави. Кулинарната надпревара ще се състои на 24 юли от  16:00 часа.

След това сцената на градския парк ще стане арена на 10-то издание на The Official Bulgarian Beatbox Batte. В епичната вокална битка ще бъде избран новият бийтбокс шампион на България. Членове на журито ще бъдат бийтбокс звездите Скилър и Печенката, чиято кариера стартира именно от сцената на националния шампионат. Скилър е подготвил и индивидуална програма за публиката в Карнобат, както и уъркшоп за всички тийнейджъри, които желаят да развиват умения за бийтбокс. 

В тазгодишното издание на фестивала участие ще вземат още около 30 фолклорни състава от България, Македония, Сърбия и Албания. В събитията е включен и Великденският фестивал в Босилеград. Богатата фолклорна програма се допълва и от конкурса за надсвирване на сватбарски оркестри „С песните на Стайка Гьокова“. 

Посетителите ще имат възможност да опитат местни летни гозби, приготвени от сръчни карнобатлийки. 

За най-малките са предвидени часове по майстория, театрално ателие, ателиета по хек, жонглиране и др. 

В градския парк ще има шатри на Средновековен парк Маркели и крепост Туида. Почитателите на историята ще могат да разгледат древни оръжия и да станат свидетели на антични битки. Картината ще бъде допълнена от грънчарска работилница, ателиета по плетива, плъстене на вълна, както и рисуване на татуировки с къна.

Освен това режисьорът Анри Кулев избра Карнобат, за да покаже предпремиерно новия си филм Пук, по произведениято на Валери Петров. Към активностите се присъединява и инициативата Лятно кино с БНТ, в рамките на която ще бъдат показани три нови български филма – „Бартер“ на режисьора Атанас Киряков, „Урок“ на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „С лице надолу“, с режисьор Камен Калев.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...