култура 17 юли 2016 2016-07-17 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdllvIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a54af53443af2b896dd3bf97d66441846f55fd1a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_232.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Архитект Емил Бурулянов: В Бургас правим някои неща за първи път в Източна Европа

Архитект Емил Бурулянов е представител на общността на иноваторите, които се опитват да гледат отвъд хоризонта и понякога шокират хората с консервативни нагласи с мащабите на своите идеи. Той е един от авторите на авангардния проект за изграждане на пейките в морската градина с интернет портал и на соларните дървета, в които всеки потребител може да зареди своите мобилни устройства или просто да се включи, за да сърфира из мрежата. Талантливият специалист беше един от организаторите на първата архитектурна работилница в Бургас, в която си дадоха среща талантливи студенти и утвърдени специалисти от архитектурната сфера.

Какво всъщност представлява тази творческа архитектурна работилница?

Архитектурната работилница се казва „Арх плюс” и да първи път се проведе в Бургас. През изминалите пет години се провеждаше във Варна в партньорство с Варненски свободен университет и с помощта на общината и други организации. Помагани да обучим студенти по архитектура, дизайн, ландшафт, инженеринг...учихме ги как да проектират по-интересни и по-иновативни градски мебели. През това лято се преместихме в Бургас, общината ни помогна с организацията , Бизнес инкубаторът, Областният информационен център също със зали и с логистична подкрепа. Имахме студенти от български университети, включително от чужбина от Англия, от Русия. Показахме им известните програми в момента за проектиране. В понеделник ще сглобим някаква интересна градска мебел, която ще напарвил заедно с тях.

Представихте ли им технологията 3D принтиране?

Да, имаме и 3D принтер на място. С него правим много интересни упражнения и предварителни макети. Но ние използвахме друг компютърен модел, машина за огъване на тръби, с метални изделия се занимавахме в аритектурната работилница, но това са други средства, а не 3D принтер.

Наистина ли бъдещето в архитектурата и строителството е обвързано с 3D принтерите и с възможностите на тази технология? 

Да, в нашето архитектурно студио имаме такъв принтер от година и половина. Повече за макети го ползваме, защото размерите на обектите, които може да „произвежда” са сравнително малки, но в едни момент това ще стане масово като принтерите, които всички имаме в офисите си или по домовете си.

В Дубай или в Катар предстои да бъде изградена първата изцяло създадена от 3D принтер сграда от типа небостъргач. Мислите ли, че това е постижима цел?

Да, постижима е. За цяла такава сграда не знам, но в момента има цяла къща 3D принтирана не смо със стените, но и с връзките за ВиК, за електрическа мрежа. Може да се работи в доста интересни форми.

lector.jpg 101.25 KB
Във вашето архитектурно студио работите ли в тази посока? Изкушавате ли се да направите нещо такова за първи път в България с 3D принтиране?

Както виждате досега с помощта на община Бургас и с подкрепата на други хора все се опитваме да направим нещо за първи път не само в България, но и в Източна Европа. Защо не. Ако има интерес и ако има начин да изпълним някакъв обект с 3D принтиране, защо не. Между другото единият от лекторите в архитектурната работилница е от Венеция. Той ми прати снимки, от които става видно, че в производствената база на една италианска фирма за  3D принтери има такъв голям принтер, който принтира с бетон. Размерите на обектите им са 2х3х5 метра, така че това са доста големи размери в сравнение с нещата ,които имаме възможност да направим. Така че не е невъзможно.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...