политика 29 окт. 2015 2015-10-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ05QIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9c6be36e378d44d3068586275c9dbc1a8e6c6201/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_21798.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Евгений Мосинов: Много хора от актива на БСП Бургас не се включиха в изборите

Евгений Мосинов беше кандидат за кмет на БСП в община Бургас на изборите на 25 октомври. Гласовете, които получи го поставиха на трета позиция в скалата на одобрението на бургазлии. Както винаги г-н Мосинов не се скри от неудобните въпроси и отговори откровено. Ето и неговият анализ.

В колко часа на 25 октомври вече знаехте, че губите изборите?
Интересен въпрос. Интересното за Бургас е, че предварителните прогнозни резултати, които се появиха като цифри следобед в Бургас се потвърдиха и накрая като преброяване. Дори и като теория това е трудно вероятно да се случи. Това е интересното. А иначе мога да ви отговоря...Знаех, когато се появиха първите прогнозни резултати в ранния следобед.

Какво странно има в това, че прогнозните резултати се потвърждават...вие сте бил председател на ОИК, администрирал сте целия изборен процес?
Членовете на РИК и ОИК последно научават какво става навън и какви са резултатите от социологически проучвания и агенции. Така че трудно е да се прави паралел. В много случаи онези, които не гласуват и си стоят цяла неделя пред компютрите, започват първи да виждат резултатите в някои онлайн издания. Интересното за Бургас е това, че нивото на подкрепата за Николов се запази до последно. Рядко се случва. Сега след изборите много хора разсъждават за случилото се и това ,че няма промяна в числото 84% , кара някои хора да разсъждават дали няма в някаква степен манипулация върху вота.  Не смея да твърдя, че разполагам с такива доказателства, но има такава логика на разсъждения.

Всъщност наистина ли вярвахте, че можете да стигнете до балотаж...както прогнозираше онова апокрифно и останало невидяно социологическо проучване, на което се позовахте в една от пресконференциите си два дни преди изборите?  
Вярвам в своите възможности  и в своята компетентност.  Вярвам в опита си и в това, че този опит се търси от много хора. Радвам се, че толкова хора ме поздравяват по улицата и си говорим за проблемите на Бургас. В този смисъл моето участие в изборите е имало смисъл. Радвам се и в това вярвам. Когато човек влиза в такава битка, трябва да го прави с оптимизъм и да внушава оптимизъм и на онези, които го следват. В този смисъл трябва да бъдат тълкувани всичките ми послания по време на изборите. Аз допуснах грешки в кампанията. Признавам го. Ние допускаме да съдим след изборите победените, а по старо правило победителите не се съдят. Но това е само няколко дни. Оттук нататък много хора си задават въпроса „Защо се случи така в Бургас” Аз задавам следния въпрос. А какво мислят за властта и управлението на града онези 100 000 души, които не са гласували. Защо тези бургазлии не гласуваха?

Поздравихте ли лично опонента ви Димитър Николов за победата му?
Ще бъда откровен. Изпратих му SMS. Мога да ви цитирам почти дословно съдържанието му. „Поздравявам те за умението да побеждаваш. Желая ти успешен трети мандат. Няма да е лесен”. Получих и отговор. С Николов поддържаме едни любезни отношения, но не и отношения на задкулисие.

Но в общинския съвет сте подкрепял предложения на кмета Николов...
Да, разбира се. Аз съм противник на идеята да разделяме политическото пространство на черно и бяло, на добро и лошо. Нещата са много по-нюансирани. Винаги съм бил противник на идеята за мълчаливо сътрудничество и подкрепа на властта.  Като водач на опозицията съм се държал конструктивно в общинския съвет без отстъпление от принципите си. Аз лично съм подкрепял Николов в инициативата да се въведат допълнителни мерки срещу нощните заведения в началото на годината. Това стана инициатива на практика на почти всички политически сили. Тогава публично заявих моята подкрепа и дори имахме общо становище. В част от дискусиите на стадион „Черноморец” дори дадохме обща пресконференция. Това обаче не ни приближава. Ние с него имаме различни политически виждания. Аз съм противник на политиката му на високи данъци, на политиката му на увеличаване на задлъжнялост на общината.

Димитър Николов има около 84% подкрепа, листата на ГЕРБ над 50% .. при тази разлика в двата резултата. мислите че част от гласовете за Николов са дошли и от симпатизанти на левицата?  
Възможно е. Това е феномен, който се наблюдаваше на предходните избори. Както и това, че част от моите гласове са дошли не от симпатизанти на левицата. Аз правя този анализ, защото мен лично ме интересува повече каква е структурата на гласоподавателите, които гласуваха за мажоритарната ми кандидатура.  Тук искам да подчертая, че аз и д-р Миразчийски от НФСБ сме съветниците, които влизаме с най-много гласове. На практика той е с 5000 гласа, а аз с 4700 гласа. Взети са от кампанията за кандидат –кмет, но на практика ние влизаме с тези гласове в общинския съвет.  За мен е по-важна структурата на гласовете, които аз получих. Предстои да си направя извод. Считам ,че голяма част от гласовете идват от хора, които стоят извън БСП. Тук възниква въпрос „Доколко партията ме подкрепи, до каква степен. Къде ясно, къде неясно и прикрито?”

Вие сте прям човек, затова бих искал да чуя директен, а не политически коректен отговор от вас. Не е ли обезкуражаващо за вас това, че сте събрал по-малко гласове като кандидат за кмет от гласовете, дадени за листата ви...това присъда ли е, оценка ли е, диагноза ли е?  
Веднага ще ви отговоря. Този феномен се забелязва и при НФСБ. При нас е за втори път, защото и през 2011 год Павел  Маринов имаше по-малко гласове, отколкото листата. С тази разлика, че аз присъствах и в листата и смея да твърдя, че работата ми четири години като водач на групата съветници, издърпа листата ни напред. Смея да твърдя, че имам принос за по-големия резултат на листата.

Сам  казвате, че може би подкрепата на партията ви не е толкова голяма, колкото сте очаквал. Не говорим само за гласовете...
 Вижте, кмет на град Бургас се става не само с гласовете на една партия. Това съм го разбрал и ще продължа да го отстоявам като принципи и ще бъде водещо в дейността ми като местен политик. За мен политиката не свършва, напротив продължава. По какъв начин и път, скоро ще обявя.

Г-н Мосинов, няма как да не сложим пръст в раната ви с въпроса...QUO VADIS MOSINOV?  
Много добре разбирам въпроса на латински. Отивам към общинския съвет. Оказва се, че аз и досегашният председател Костантин Луков сме единствените юристи. Голям пропуск на всички партии и неприятен ефект от преференциалното гласуване. Има необходимост от много юристи, а ние досега бяхме общо петима. Едвам се справяхме, а сега ще сме само двама. Даже срещнах част от екипа на общината и се питаха „Какво ще правим, трябва толкова много наредби да преработим, как ще се справяме?” Така че отговорността върху мен и върху другия колега е изключително голяма. Вероятно ще заявя своята кандидатура за зам. председател на общинския съвет. Мисля, че това е логично с оглед на досегашната ми активност в общинския съвет и опита ми в местното самоуправление. Опозицията трябва да бъде представлявана. Ето това е голямото изпитание пред мнозинството в Бургас. След като печелят за втори път с мнозинство като в Албания или в Северна Корея, те трябва да се научат да работят с опозицията, защото все пак сме демокрация.

Г-н Мосинов....знаете, че в духа на българските политически традиции винаги след неуспех се казва „Всички вкупом съгрешихме” и персоналната отговорност се размива, но все пак по ъглите на дадената организация или структура започват да се чуват позанитте викове „Оставка”...чуват ли се вече такива викове във вашата партия тук в Бургас към вас, към други от ръководството?
Такива викове се чуваха още преди изборите. Искам откровено да призная, че БСП както тук, така и на много места, е затънала в много непреодолими вътрешно партийни интриги и игри на дребно. Много хора от актива на БСП предпочетоха да не се включат в изборите.

За Бургас ли говорите?
Да, за Бургас. Това е тъжната и неприятна истина, която трябва да се каже. Не се включиха, очаквайки да се случи според тях неизбежното. Някои хора ми казаха „Ти си жертва и не трябваше да се кандидатираш, за да не те употребят”. Аз разбирам това ,което ми казваха, но следвах принципа, че трябва да го направя. Не се считам за жертва или за употребен.

Излязъл сте на терена, въпреки очакванията, че резултатът от мача е известен? Да, иначе нямаше да има мач. Ако БСП иска да си върне позициите като политическа сила, трябва да спре вътрешните си интриги. Проблемът не е в Мосинов, нито в Павел Маринов преди мен. Проблемът е в нагласата да се прави политика. Кампанията в БСП се изнесе от няколко човека, както е било между другото и преди това. Това е проблемът.

Не е ли прекалено уморително да се пилее енергия и време, за да минимилизирате щетите от вътрешните интриги вместо всички заедно да вървите в една посока? Не ви ли писна?
Точното определение е губещо. Сега стоя срещу вас и не ви приличам на изморен, нали? Аз съм доста енергичен човек и още в понеделник след изборите аз си изпълнявах ежедневните функции като адвокат, макар че трябва да призная самите избори на 25 октомври бяха изтощителни. БСП е сложен механизъм, включително и в Бургас. Ако иска просто да съществува като факт е едно, а ако иска да е фактор в политиката на Бургас, е друго. Аз предпочитам второто. Ако БСП предпочита просто да е факт, това не е моето място.

Докога ще продължава тази ситуация „Да обичаш на инат” или „Мосинов обича БСП на инат”? Аз обичам на инат лявата политика и ценностите на социалдемокрацията. Партиите са изразител на тези ценности. Имам принципи, които понякога на инат отстоявам. Когато членството ми в една партия започне да противоречи на тези принципи, ще си направя своя извод. Ще помисля. Изборите са време за равносметка и ще съобщя своето решение. Искам да кажа, че съм необходим и на общинския съвет и на левицата в Бургас.

Скоро време ще обявите вашето политическо бъдеще. Възможно ли е Евгений Мосинов и БСП Бургас да се разделят по пътя си? Има ли такъв вариант?
Няма вечни бракове. Не обичам брака по сметка, а обичам брака по любов. Когато любовта не е взаимна, бракът се прекратява. Нали знаете, че съм добър брачен адвокат. Много ме питате за БСП Бургас. БСП Бургас има странна нагласа непрекъснато да се разголва, да се показва...никой не пита за споровете в ГЕРБ или в Реформаторския блок. Ще ми се да говорим за ситуацията в Бургас.

Изразихте опасенията си, че Бургас може да се превърне с това мнозинство в частен град...ще бъде интересно да чуем аргументите ви ...
Първи частен град...на прага сме на това състояние. Първи частен град, в който има квази демокрация и квази икономика. Живеете в този град, работите в него. Чувате, че ако не сте с общината, няма работа и няма бизнес. Това е първи частен град.

Какво е вашето обръщение към всички бургазлии?
Да обичат града си, колкото и тривиално да звучи това. Да бъдат критични към властта, дори когато тя умее да им се усмихва и да изглежда приятно.

А към симпатизантите на БСП в Бургас? 
Да помислят за своя принос в изборните резултати. Да разберат, че силата на социализма и на лявата идея е в колективизма. Докато в БСП Бургас няма колектив, тази сила няма да се прояви. И да не забравят, че да си опозиция е доста по-сложно и отговорно, но необходимо в една демокрация.   

автор: Красимир Калудов         
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...