политика 24 сеп. 2015 2015-09-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEUyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fb37883945c36ee8b4004ba3edbd9c5f9daf0365/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_21031.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тодор Георгиев: Партиите трябва да защитават интересите на хората, а не своите

Докторът на икономическите науки Тодор Георгиев е кандидат за общински съветник от листата на БСП Бургас. Той заема  38 място и е излъчен от гражданската квота. Предприемачът сподели накратко мотивите си да се включи в изборите и директно обяви какво не смята да обещава на избирателите в Бургас

Защо се захванахте с тази неблагодарна мисия местна политика и решихте да „влезете” евентуално в общинския съвет?
Как да отговоря? Ала Меглена Кунева, ала Радан Кънев, ала Михаил Миков...

...отговорете ми като Тодор Георгиев.
Добре де. Честно казано, не знам дали да се захващам с това, още. Аз съм на неизбираема позиция, мога да събера преференции. Имам приятели, които с радост се отзоваха и се обадиха. Вярно е, че политиката е неблагодарна работа, колкото и политиците да казват ,че е на ползу роду. Най-вече тази работа е „измислена”. При тази структура на изборния закон и на формиране на общинските съвети е безсмислена. Общинският съвет има смисъл, ако е райониран.  Да има районни кметства и общинските съветници да бъдат избирани от дадени райони. Например по двама или трима от район, двама трима от селата или общо около 24 -25 човека. Тогава ще може да има обратна връзка между избран и избирател. Ти си избран от моя район, моята улица е потрошена, бъди така добър, когато планирате бюджета ,да предвидиш средства за моята улица или за детската градина и прочие. А сега всичко е размито. Аз не знам кой ме избира. Гласува се на партийния принцип. Аз на кой защитавам интересите? На гражданите или на партията. Защото ако трябва да бъдем откровени, смисълът на партиите е да защитават интересите на своите избиратели, а в България всичко е наобратно. Навсякъде става по света, у нас е обратно. Притесняват ме и прекалено многото бизнесмени, чиято дейност е зависима от общината. Те са уязвими и покорни. Освен това през последните 12 години прекалено много се грижеха за собствените си интереси, отколкото за интересите на хората. Това доведе до една изключително неприятна демагогия. Аз не мога да разбера защо хората я приемат. Другото неприятно е, че не трябва да се дели добрият кмет от лошия общински съвет. Кметът е еманация на общинския съвет.

Вие си имате собствен бизнес, независим сте от общината...тогава защо влизате в общинския съвет?
Защото ще бъда опозиция. Смисълът на опозиционера е да бъде опозиция на всяка власт и да дава отпор на всяка тъпота. Мисля да наблегна на второто.

Имаше ли преливаща тъпота до момента в общинския съвет в Бургас?
Дай, да не обиждаме бургаския общински съвет. Тъпота имаше във всички общински съвети и най-вече в парламента.

Какво няма да обещаете на избирателите, за да ги накарате да се затичат към урните и да гласуват преференциално за вас?
Не мога да обещая, че ще поема конкретни задачи. Не мога да обещая, че ще направя детска градина. Мога да обещая, че ще направя деца, ако толкова има нужда, но има много по-млади и хубави от мен. Не мога да обещая, че ще оправя улиците. Мога обаче да поема ангажимент, ако някой от тях има смислено предложение, аз да бъда съветникът, който ще го прокара. Ако преди гласуването на бюджета някой каже „Пич, значи в нашия квартал имаме четири улици, по които ни се скапват колите”, аз мога да поема ангажимент да изискам финансиране на ремонта на тези четири улици в рамките на следващия бюджет. Но преди гласуването му. Това означава, че хората трябва да имат някаква обща култура. Да знаят какви събития настъпват, защото ако се гласува бюджетът през ноември, ако някой дойде през януари, нищо не може да се направи.

Значи обвързвате „неможенето си” с това, че няма райониране на общината?
Да. Ако бях избран от район „Център” да речем, можех да поема конкретни ангажименти за район, откъдето съм избран. А сега не мога да поема ангажименти за целия град. Това е неприятна история.

А какво ще обещаете на управляващото мнозинство, ако сте опозиция?
Две неща. Всяка разумна тяхна идея ще бъде подкрепена без признак на партийност и второ, че ще им бъда кол в задника за всички глупости, които правят. Това императивно мога да го подвърдя.

А ако бъдете част от управляващото мнозинство? Дори да съм част от мнозинството, ще обещая същото. Има добри и лоши хора, читави и нечитави, работещи и неработещи. Няма партийни пристрастия, няма мнозинство заради самото мнозинство. Ние не сме секта. Ако сме секта, друг въпрос. Отиваш там, записваш се и викаш „Алелуя”

Защо си струва човек да подкрепи Тодор Георгиев и да гласува с преференция за 38 номер в листата на БСП Бургас, за да го изпрати следващите четири години в общинския съвет? 
Ако някой ми отговори на този въпрос, ще го почерпя.
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...