култура 31 авг. 2016 2016-08-31 2020-03-23 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUVyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--99933c53e3ec92183f0a0670f6a9d6d102d2f055/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_1013.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Белгийският крал” ще представи България на кинофест във Венеция

„Белгийският крал” ще представи България на 73-ия кинофестивал във Венеция.

 По този начин страната ни ще отбележи завръщането  си на на най-стария кинофестивал в света, съобщиха от София Филм Фест.

 Последното участие на България в основен конкурс бе през далечната 1990, когато „Единственият свидетел” на Михаил Пандурски не само бе в конкурса, но спечели и две награди. През последните няколко години българското кино имаше своето успешно представяне във Венеция с „Отчуждение” на Милко Лазаров (две награди в програмата „Венециански дни”) и „Банат” на Адриано Валерио (участие в „Седмица на критиката”), пише actualno.com.

„Белгийският крал“ е провокиран от статия във в. „Таймс”, която описва премеждията на естонския президент, който след изригването на исландския вулкан Ейяфятлайокутъл пътува с кола от Истанбул до Талин през Балканите. Подобна във филма е и съдбата на белгийския крал Николас III, който поради слънчева буря трябва да стигне по суша от Истанбул до разпадащата се белгийска федерация, преминавайки инкогнито с антуража си, сред който и български фолклорен ансамбъл, балканските държави. Това пътуване ще го срещне със странни и цветисти персонажи, ще му помогне да намери себе си и види света с очите на обикновен човек. 

Творбата е заснета почти изцяло в България. Нина Николина изпълнява ролята на българска народна певица, която спечелва сърцето на краля, а Валентин Ганев е зам. шефът на турските тайни служби, натоварен с мисията да върне краля в Истанбул

„За мен това е първото ми участие в киното, - споделя Нина Николина. - Беше много вълнуващо, голямо предизвикателство, въпреки че трябваше да играя себе си – обичам да обличам народна носия и във филма съм с народна носия, а и пея. Режисьорите Петер Бросенс и Джесика Удуърт са страхотни професионалисти. Не съм срещала човек като Джесика, който да е на толкова високо ниво в работата си, но в същото време да те предразполага да се чувстваш толкова близък.” 

Продуценти от българска страна са Мира Сталева и Стефан Китанов - директорите на София Филм Фест: 

„Участието на България в копродукции е шанс страната ни да бъде представена на най-високо ниво на международните кинофоруми", споделя Стефан Китанов.

 „Белгийският крал” е потвърждение на това - България е във Венеция. Тази година бяхме представени и в Кан чрез копродукцията с Румъния „Кучета” на Богдан Мирика, а миналата година – в Берлин, с румънските „Аферим” на Раду Жуде и „Защо аз?” на Тудор Джурджу, както и с испанския „Никой не иска нощта” на Изабел Койшет, който откри фестивала. Надявам се в най-скоро време български филм да участва в основните конкурсни програми на тези три световни фестивала”, допълва той.
 
Снимка: actualno.com
 
 

 
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...