23 окт. 2012 2012-10-23 2016-12-24

Burgas Reporter Ltd.

СДС лидер: Дясното обединение е възможно с нови водачи и без сенки от миналото

[caption id="attachment_11372" align="alignleft" width="300" caption="Областният лидер на СДС Костадин Марков не вижда шанс за дясно обединение със сенки от миналото"][/caption] Костадин Марков е представител на новата вълна политици, които извършиха на практика смяната на поколенията в СДС. Областният лидер на бургаските "сини" е известен с твърдото отстояване на тези и с упоритата защита на политики, в чийто смисъл и значение вярва. Марков без колебание застана зад отделянето на СДС от стария формат на Синята коалиция, за да бъде съхранен суверенитета на партията. Десният лидер с готовност се съгласи да коментира новината за създаване на фракция "Единство" около старите партийни водачи Надежда Нейнски и Мартин Димитров.

Съгласувано ли е с ръководството на СДС появата на структурата „Единство” , която цели възстановяване на обединението с ДСБ или е солова изява на Мартин Димитров и Надежда Нейски?

Това е най-хубавото на СДС, че нищо не се съгласува. Ние сме свободни хора и всеки изразява мнението си, но хубавото е това, че накрая се събираме в зала и НИС решава как да се яви СДС на изборите, а там има взето категорично решение, че СДС върви по самостоятелен път.

Надежда Нейнски беше председател  точно,  когато се разделихме с ДСБ, така че можеше да положи усилия това да не се случи.

Г-н Мартин Димитров също беше пет години лидер на СДС, през това време беше сформирана Синята коалиция.  Последният проект, който той успя да наложи с преговорния екип, на практика изземваше суверинетета на СДС и затова се развали споразумението с ДСБ за Синя коалиция. Точно те да правят подобни неща ми се струва малко закъсняло. Имапха възможност, притежаваха целия властови ресурс  това да се случи грамотно и удовлетворяващо всички, но очевидно не се получи. За мен се прави поредната фракция в СДС, която на практика ще се опита да търгува депутатски места. Това е прогнозата ми.

Не закъсня реакцията от ДСБ. От там изразиха готовност за обединение, но само ако СДС промени отношението си към ГЕРБ...

На мен затова този съюз с ДСБ ми прилича на съюз между конник и ездач. Как те ще ни казват какво да правим и към кой какво отношение да имаме. Е, няма как да стане така. Ние сме суверенна партия, те също. Имаме си свои определени политики, ако считаме, че тези политики са общи и бихме можгли да работим заедно, добре. Никой не може да поставя условия на никого. И аз искам да се съберем и да няма „сенки от миналото”, които непрекъснато да ни пречат да възродим новата десница, но не мога да им кажа махнете еди кой си. да оставим живота.

Иначе там има чудесни хора. Аз приветствам едно обединение.Един субект да стане между СДС и ДСБ, но да е воден от нови лица с нова енергия.

Формулата за успешно обединение според вас е старите лица да се оттеглят и да пишат мемоари, така ли?

Не, какво значи стари и нови. По-скоро можеш да ги изброиш на пръсти. Те са двама трима...души, които са свързани с определени пасиви. Направо ще ви кажа. Да речем Иван Костов. За мен е един чудесен държавник, когото само историята ще оцени. Но очевидно, че днес хората не приемат някои от нещата, които са се случвали тогава. За да има енергия новата десница, тези хора с мъдростта и опита си трябва да помагат, но не могат повече да бъдат лица. Така че ключът за мен е обединение, но с нови ръководства и с нови лица, които да се извадят в политиката.

Коментари