ИНИЦИАТОРИТЕ 30 окт. 2021 2021-10-30 2021-10-30 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcWQ1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8bc3140f376d0cb01f5414d547b7831962f0e5ea/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/20211018_113022.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За смелостта и дързостта да се сравняваш с най-добрите в света...

Представете си, че във вашия град се появява човек, който казва с абсолютна увереност в своите възможности „Аз ще направя  диализен център и той няма да отстъпва по нищо на най-добрите примери по света“

Представете си, че идва и друг човек, който казва „Аз ще участвам в това“

Как ще реагират хората във вашия град? Как ще реагирате вие, самият?

Признайте си, че ще доминират съмнението, недоверието и присмехът… И почти никой няма да помогне на тези ентусиасти, дръзнали да се мерят с най-добрите. И много е възможно повечето хора да стоят , да гледат и с нетърпение да очакват провала . 

Но знаете ли, в случая важни са не липсата на помощ, недоверието, съмнението и дори присмехът.  Важно е това, че този човек от вашия град е бил толкова сигурен в себе си, толкова е вярвал в своята мисия, че …я постигнал. А вторият човек му е помогнал.

Днес ще ви разкажа съвсем накратко за отделението по хемодиализа, създадено в Бургас от д-р Зияд Ел Масри и семейството му. Ще ви разкажа и за един човек, който се е заел с цялото си сърце, душа и огромен опит да помогне на това отделение да се измерва и сравнява с най-добрите по света.

Накратко, д-р Масри преминава през истинско административно „чистилище“, докато стигне до момента, в който отваря своето модерно отделение. Но тъй като е неспокоен дух и не се задоволява с малко, решава да надгради своя проект и да скочи най-дълбокото. Затова инвестира време, енергия и финансов ресурс в това да създаде възможност да предлага на своите пациенти не просто хемодиализа, а „хемодиафилтрация“

Има съществена разлика между двете. Защото нивото на тази здравна услуга, която се предлага в диализния център „Ел Масри“,  е много над „конвенционалното“ и практически замества до голяма степен функцията на здравия бъбрек.

Ето накратко и технологията. През порите на мембрана става обмен на кръвта, а токсините, които се отделят са със средно молекулно тегло. 

И техниката и консумативите са много по-скъпи.

Затова в диализните центрове в България „хемодиафилтрация“ се предлага за съжаление на много малко места, докато в ЕС това е вече почти базов стандарт и съвсем достъпна услуга за пациентите.

Д-р Масри не спира дотук. За да предлага най-доброто лечение на своите пациенти той знае, че му трябва нещо повече от най-добрата техника. Трябват му и най-добрите специалисти в тази сфера.

Мислите ли, че е лесно да бъде привлечен някой специалист от световно ниво да избере Бургас? Мислите ли, че е възможно?

Не бързайте да изпадате отново в съмнение и недоверие.

Мислете каквото искате, но в диализния център „Ел Масри“ от няколко седмици вече работи специалист от наистина световно ниво.

Да започнем с това, че е лекар от 41 години. А от тях 39 години е практикувал в сферата на диализата. Общо седем години е бил национален консултант на министъра на здравеопазването по въпросите на диализното лечение. Практически този експерт е бил част от развитието на родното здравеопазване и е отлично  познат на колегите си в Европа.

Време е да ви представим проф. Евгений Възелов.

 

Човекът, който не се бои от предизвикателството да участва в създаването на диализно отделение на световно ниво в Бургас.

Разбира се в началото е съвсем логично да го попитаме защо специалист от такъв ранг избира да пристигне на брега на морето, а той простичко обяснява решението си с две причини.

Първата, защото е прекарал детството си в Бургас, където родителите му са били лекари, така че градът е пълноценна част от неговия живот . Свързан е завинаги с Бургас.

Втората причина е чисто професионална. Защото в диализен център „ Ел Масри“  техниката отговоря на нивото му на специалист и експерт.

Да, тук техниката е на високо ниво – споделя професорът и добавя нещо важно  – Апаратурата в центъра позволява извършването на „хемодиафилтрация“, която постига много по-добро очистване в организма при последен стадий на хроничното заболяване на бъбреците .

Иначе казано тук всичко е изпипано педантично до последния детайл според най-високите стандарти в тази сфера. Проектирано и изпълнено така, че в него да може да работи дори професор от топ ниво. Добавя и още един ключов детайл.

Според специалиста от голямо значение е това, че техническият екип, който обслужва оборудването в диализния център, е съставен от млади и мотивирани технолози, което е валидно и за специалистите по здравни грижи.

Това са част от нещата, които го привличат и го мотивират  да се включи в  „бургаското“ предизвикателство. И още нещо.

Въпреки своя безспорен статут и огромен авторитет в „диализата“ професорът  говори с уважение за новите си колеги. Определя ги като лекари с дългогодишен опит, подготвени и компетентни. Впечатлен е и от добрите грижи, които целия екип полага за пациентите. Затова се е присъединил към екипа с голямо желание.

И неусетно разговорът тръгва към кадрите в сферата на „диализата“

Професор Възелов споделя голямата си болка и опасения за това, че до около пет години в България ще се появи остър недостиг на лекари и специалисти, които да обезпечават здравни грижи в сектора. А причината е тривиална.

Заради начина на финансиране стойността, която е определена от НЗОК, е относително ниска, 170 лв. По същото време в съседни страни  като Румъния финансирането е с около 40% по-високо, в Гърция държавата отделя още повече средства за диализна процедура в сравнения с нашата страна, дори в Северна Македония тамошната „каса“  осигурява повече финанси за една процедура.

Логично недостатъчното финансиране затруднява поддържането на високо техническо ниво на апаратурата в диализните центрове у нас. При това положение младите лекари съвсем естествено се ориентират към други специалности. И порочният кръг се затваря. 

Ето защо няма и финансова инициатива в частните болници, защото ако някой инвеститор вложи средства в най-съвременната техника, той поема финансов риск да работи почти на загуба. Затова малцина са онези, които са дръзнали да заложат на „хемодиафилтрацията“ заради много по-добрите очистващи свойства на този метод.

В края на разговора ни проф. Възелов се обръща вече съвсем професионално към бургазлии, за да им каже:

Направете всичко възможно да избегнете този стадий, в който вече ще ви е нужна диализа или трансплантация на бъбрек. Обръщайте внимание на заболявания като артериална хипертония, захарен  диабет и контролирайте кръвното си налягане. Така притокът от пациенти към диализните центрове ще бъде по-малък.

И най-вече…в ситуацията на Ковид епидемията, ваксинирайте се, дори и да сте пациент в център по хемодиализа.

Е, досега ви описвахме проблеми и какво няма.

Какво има тогава ли?

Има хора като проф. Евгений Възелов, които разполагат с огромен опит и с надежда, че ситуацията може бързо да се промени. Експертът споделя, че това може да стане, ако Здравната каса стимулира използването на модерната техника и направи нова оценка на процедурата по „хемодиафилтрация“. Тогава инвестицията в скъпата техника и в скъпите консумативи ще бъдат икономически оправдана.

Но докато се случи професорът и колегите му от диализен център „Ел Масри“ ще продължават да предлагат здравни грижи на ниво, което се съизмерва с най-добрите практики в Европа.

И е готов да споделя опита си с младите си колеги. Готов е дори да преподава в Медицинския факултет в Бургас, ако някой се досети и го потърси, за да му предложи това.

Готов е и да подкрепи амбицията на д-р Масри в Бургас да работи диализен център, който да не отстъпва на най-добрите центрове в Европа.

Защото тук, в Бургас,  се работи много упорито и последователно в името на пациента.

Автор: Красимир Калудов

 

 

Коментари

ИНИЦИАТОРИТЕ ...


Предсрочни парламентарни избори 2021 ...


Президентски и парламентарни избори - ноември 2021 ...