различно 06 юни 2020 2020-06-06 2020-06-06 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaHhuIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--6ca928d90fbcf35deb0dd22a1090609af95a1d47/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/101470636_632286954023510_6891768230411501568_n.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургас – градът на консулите

Ако сте в Бургас и се разхождате в старата част на града по ул. “Черноморска” (дн.“ Филип Кутев”) в посока от Пристанището към тенис корта и по ул. “Ал. Батенберг” зад стария хотел “Приморец”, погледът ви ще се спре на няколко запазени и до днес красиви къщи. В тях са се помещавали първите параходни агенции и консулства в морския град - унгарско, австрийско, английско, холандско, германско, италианско. Някога бургазлии наричали тези улици и квартала “консулски”.

В средата на 19 век в Бургас са открити чуждестранни търговски консулства на Великобритания, Франция, Австро-Унгария, Гърция със свои представители Чарлз А. Бофи, Джордж Б. Синклер, Аделбург, Жозеф Бонал, Г. Пангалос и др. Чуждите компании предоставят в техни ръце търговията, оформяне на документите, размяната на пощата и обмяната на парите. Те са играели и дипломатическа роля за своите страни. Изготвяли са доклади за състоянието и политическата обстановка в страната. При навлизане на руските войски в Бургас на 6 февруари 1878 год., някои от консулите са били заедно с първенците на града и населението, които посрещат челния отряд на полк. Лермонтов. Австрийският консул предава лично ключовете от турските складове с провизии, които турците изоставили при своето отстъпление към Цариград. Още първата година на свободата, в края на 1879 год., в Бургас пристига новият френски консул Леандър Льо Ге (Леге). Той поръчва луксозна мебелировка за консулството.

След построяването на бургаското пристанището търговските връзки и корабоплаването нарастват. Необикновеното оживление се забелязва и в града. Откриват се нови хотели, бирарии, магазини с чуждестранни стоки, нови банки, 16 смесени параходни дружества и разбира се консулства. Няма ден, в който на пристанището да не акостират чуждестранни търговски кораби. Консулствата и представителствата на чуждите страни се увеличават. Старите запазват своите  позиции откриват се нови: шведско, белгийско, унгарско, холандско, германско, румънско, летонско, норвежко, турско, руско.

Вицеконсули и консули стават ерудирани мъже с образование и владеене на няколко езика. Длъжността е престижна, но и въпрос на чест. Заплата за нея не се предвижда. Почетният дипломат осигурява помещение, заплата на служителите си, а в замяна на това трябва да е на разположение 24 часа в денонощието на съответната държава, която представлява.

Италианско консулство

Консулското агентство е открито през август 1903 год., с назначението на Дамазо Емутерифано Такела, който преди това е бил консул в Пловдив. Помещавало се е на първия етаж на ул. “Ал. Батенберг” № 18 (къщата е разрушена при реставрация през 1986 год.). По-късно в него са работили Атилио Такела-син  и Джулиано Такела-внук. През 1932 год. е поето от Рикардо Анджелути, търговски представител на параходна агенция “Лойд Триестино”, който е поддържал връзки с Италия, Египет, Индия, Близкия и Далечния изток. В края на Втората световна война през 1944 год. консулството е закрито.

Холандско консулство

От април 1911 до 1935 год. почетен вицеконсул на Кралство Холандия е бил Никола Александров. Той е останал в историята на Бургас като трикратен кмет на града (избиран е през 1895, 1899 и 1913 год.), общински съветник, председател на Търговско-индустриалната камара, един от основателите  на Търговско-житарското сдружение. Завършил е Робърт колеж в Цариград. Собственик на параходна агенция представляваща английските параходи, а през 1890 год. става представител на френското параходно дружество “Фресине”- Генуа - Марсилия, на “ Роял Нидерланд Фишинг” в Амстердам и “Пасажер Марине” в Париж. Той е първи агент на новосъздаденото през 1895 год. Българско търговско параходно дружество. Холандското консулство се е помещавало в красивата къща построена от Никола Александров на ул. “Ал.Батенберг “ № 14. Закрито е през 1941 година, след прекратяване на дипломатическите отношения между България и Холандия.

Шведско консулство

Шведското консулство е открито през 1922 год. Негов почетен консул в продължение на 25 години е капитан ІІ ранг Богдан Ганчев. Роден в  Карлово през 1875 год. Биографията му е богата: завършва австрийската академия по мореплаване и търговия в Триест през 1892-1894 год., Военното училище в София през 1897 год., Минно-торпедно училище в Кронщадт и хидрографския отдел на Николаевската корабоплаванелна академия в Санкт Петербург през 1908 г. Той е първият български морски офицер с висше образование в България. По време на Балканската война е началник щаб на военноморския флот. За доблестна служба е награден с ордени и медали - “Св. Александър” с мечове, “За военни заслуги” с лента “Св. Станислав” и “Св.Ана” ІІІ степен. Знаел е няколко езика: руски и френски - перфектно, ползвал е английски, шведски, италиански и турски. През 1915 год. е назначен за пристанищен комендант в Бургас. Жени се за дъщерята на Йови Воденичаров – Цветанка.

Шведското консулство се е помещавало в къщата на тъста му на  ул.”Александровска” № 91 и ул. ”Св.св. Кирил и Методий” № 1, докато построи собствена къща на ул. “Силистра” № 2. След уволнението му от служба в Бургас създава политехническо бюро с параходно агентство. Известно време е представител на шведски фирми за доставка на двигатели “Скандия” и “ Пента”. Изключително етичен и благ по характер Богдан Ганчев е изисквал от подчинените си спазване на дисциплината и прецизност в работата. Умира през 1945 год.

Германско консулство

През 1922 год. в Бургас пристига д-р Курт Якубовски, представител на швейцарската фирма “Гларус” по сключената концесия за експлоатация на солниците в Атанасовското езеро, по-късно и технически директор на предприятието. През 1924 год. е назначен като почетен немски консул в морския град. Приемната се е намирала на ул.“Ал. Батенберг” 16 в къщата на търговецът Петър Кюлюмов, където Якубовски е живял. След скъсване на дипломатическите и консулски отношения с Германия на 5 септември 1944 год.  консулството в Бургас е закрито.

Латвийско консулство

През 1922 год. Латвия установява дипломатически отношения с България и през 1927 год. разкрива в Бургас почетно вицеконсулство. За вицеконсул е назначен Евтим Дяков. През 1934 год. консулството е поето от Панайот Георгиев. Той е един от най-авторитетните параходни агенти през миналия век в Бургас. Приятелството му с фамилия Бези през 1924 год. го доближава до професията параходен агент.

Георги Бези е от най-старите параходни агенти. Още през 1894 год. в “Българския алманах” е отбелязано, че обслужва френски, германски и английски корабни дружества, по-късно и гръцки. Синът му Стефан става през 1926 год. почетен румънски консул. През 1938 год. Георги Бези се изселва със семейството си в Гърция и предоставя възможността Панайот Георгиев сам да обслужва шведската параходна линия, а по-късно полската, американската, румънската и руската линия. Панайот се жени за дъщерята на писателя Петко Росен - Мила. Владее английски, френски, гръцки, арменски и турски езици. Става летонски (латвийски) консул. През 1946 год. Панайот Георгиев е назначен за почетен шведски консул в Бургас със заповед на краля на Швеция - Густав, потвърдена от Симеон ІІ и подписана лично от регентите Венелин Коцев, Цвятко Бобошевски и Тодор Павлов. Латвийското консулство е закрито през 1940 год. след присъединяване на Латвия към Съветския съюз. Шведското консулство е закрито 1947 год.

Други консулства

Испания разкрива консулско представителство през 1923 год. За почетен консулски агент е назначен Рафаел Басан.

През 1923 год. е регистрирано Представителство и агентство на параходни компании “ Георги Зенович”. Дейността му е била да съдейства на чуждите параходни дружества да осъществяват внос, износ и транспорт на стоките си. Фирмата е ликвидирана през 1950 год., когато дейността й преминава към държавната фирма “Инфлот”- Бургас. През 1924 год.

Георги Зенович е назначен за почетен консул на Унгария. В къщата му на ул. ”Ал. Батенберг”№ 8 е било и представителството на Швейцарската корабна агенция. На пилони се веели знамената на страните. По-късно при учредявана на Сдружението на параходните агенти през 1935 год. Георги Сава Зенович става неин председател.

Финландия  открива през 1927 год. почетно генерално консулство в Бургас. Консул е Матей Хаджипетров. Закрито е в края на Втората световна война.

През 1926 год. Норвегия назначава почетен вицеконсул Ханс Гилмайден. Той е останал в спомените на старите бургазлии и като един от най-добрите тенесисти в Бургас. След окупацията на Норвегия от Германия през 1940 год. консулството е закрито.

Турция от 1896 год. има търговски агенти в Бургас и едва през 1930 год.  назначава за консул Мехмед Екрим бей. Консулството съществува и до днес.

Английски консул в Бургас през 1940/ 1942 год. е бил  майор о. з. от британската армия Франсис Колас. Корабоплаването в този период на Втората световна война не е било никак безопасно, тъй като се извършвали редица саботажи и диверсии срещу корабите на флотата на Великобритания.

Съветският съюз открива през 1946 год. свое консулство и назначава Максим Иванович Симонов за консул. Закрито е през 1955 год. по искане на съветската страна.

автор: Соня Кехлибарева

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...