различно 21 дек. 2019 2019-12-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBc3MzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--74241eaef6a41fa10b167ecd24f009854add9cb1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36527.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Евреите в Бургас очакват с нетърпение празника си Ханука

Еврейската общност в Бургас се подготвя за настъпването на дългоочаквания празник Ханука на 22 декември. За смисъла на празника, за вярванията и за началото на тази традиция ще ни разкаже Сабетай Варсанов, председател на РОЕ "Шалом"

ХАНУКА УВАЖАЕМИ ГОСТИ, СЪНАРОДНИЦИ И ПРИЯТЕЛИ

242 г. преди нова ера след нашествие в Юдея, Селевкидите завладяват Йерусалим в съюз със сирийците, начело с Антиох IV Епифан – владетел на Сирия.

Това са могъщи завоеватели по онова време, наследници на един от пълководците на Александър Македонски. Царството им се е простирало от Тракия до Персийските земи.

При един от походите Йерусалим бил превзет и разграбен. В нашествието били убити и много хора.

А най-страшното за оцелелите било това, че бил осквернен Соломоновия храм.

Изхвърлена била менората, поставени били идоли на божества, в които вярвали гърците.

Завоевателите не разрешавали на евреите да се кланят и молят на своя Бог.

Дори за да ги унижат, завоевателите заклали свиня вътре в Храма.

Поставили жертвеник на Зевс в голямата зала на Земния Божи дом. Храмът бил обявен за дом на Зевс. 168 г. пр. н. ера. еврейски свещеник на име Мататяо събрал въоръжен отряд и въстанал срещу омразните завоеватели. Навлезли в Храма, обърнали жертвеника на Зевс, убили сирийците, които по това време били вътре. С обръщение към еврейския народ било възстановено обрязването на новородените деца. След това опълченците се изпокрили в пустинята. След една година Мататяо починал, като оставил своя син Юда Макаби като водач на въстаниците. Той, заедно със своите братя, продължили борбата срещу сирийците. Бунтовниците били три пъти по-малобройни от сирийската армия, но с огромен героизъм постигнали победа и прогонили врага от земята си.

Тогава Юда Макаби казал на своите събратя, че Бог очаква от тях да отидат в Ѝерусалим, да почистят храма и да принесат жертва.

Олтарът бил възстановен, върнали светите съдове в Храма.

Но когато трябвало да запалят менората, се оказало, че няма маслинено олио за 8 дни, колкото време е необходимо за направата на ново благословено масло. Намерили в един малък съд масло, което би горяло само един ден. Но ентусиазмът и нетърпението били толкова големи, че те запалили менората с наличното недостатъчно количество олио. Това направили, силно вярвайки в Бог. Тогава се случило чудото. Менората продължила да свети и след първия ден. Тя озарявала Храма цели 8 дни, време, необходимо за подготвяне на следващо количество масло.

Това и историята на осемдневното „Чудо на светлините”, празнувано от евреите и до днес. Празникът е известен и като „Празникът на освещението на Храма” или „Празникът Ханука”.

Като символ на това Божие чудо се появила новата менора с 8 свещи. Деветата в средата се нарича Шамаш. Тя се пали първа. От нея се взема огън и се пали всяка следваща от дясно на ляво, през всеки един от дните на празника. Така се прави през осемте дни на празника. Свещите се палят при залез слънце и горят до 30 минути след полунощ.

Името на тази менора е Ханукия и се слага до прозореца, за да бъде видна за всички съседи и минувачи. Датата на този празник се променя всяка година. Това е така защото точните дати на всички еврейски празници се определят от лунния календар.

На празничната трапеза на празника Ханука присъстват задължително ястия и десерти приготвени в мазнина, в чест на чудото с маслиновото олио. Например толумбички, понички, картофени деликатеси и т.н.

Децата на този празник играят със специален пумпал с четири страни. На всяка страна има има по една буква – нун, гимел, хей, шин.

Това са началните букви на думите: „Нес гадол хая шам” или „Голямо чудо се случи там”. Децата залагат и играят с монети, направени от шоколад. Играта е любима на еврейските деца.

На всички Вас, гости, приятели и сънародници ХАГ САМЕАХ! Весел празник!

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...