Общински избори 2019 24 окт. 2019 2019-10-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaEk5IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2260f1ce6856d2dc02057fe8258b3f434caf5265/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36005.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Обособяват 6 нови индустриални зони в Бургас

Шест нови индустриални зони ще бъдат обособени през следващите две години в Бургас- „Меден рудник“, Долно Езерово, Равнец, Девети километър, Черно море и разширение на промишлена зона Север, съобщи Димитър Николов.

Вече са приключили процедурите по отчуждаване на терени, смяна на предназначението им и обособяването им в парцели за бизнес и индустрия.

Реалните дейности по изграждането им започна със засипването на блатист терен от 600 дка между Пътен възел Юг и к-с „Меден рудник“. Там започва изграждането на Втора фаза на Индустриален и логистичен парк. Вече е готов проектът за изграждане на обслужващите улици и техническата инфраструктура, като в момента се работи по заравняване на терена.

В ход е промяна на предназначението на терените в района на Девети километър, които също ще се превърнат в нова индустриална зона. Имотът от 150 декара е с отлична локация и изградена довеждаща инфраструктура.

Има изготвен Подробен устройствен план и план за улична регулация за още една индустриална зона - „Долно Езерово“. Тя е с изградена довеждаща инфраструктура и площ от 120 декара, които са предназначени за логистични дейности.

С влезлия в сила подробен устройствен план на зоната в Равнец, която е с площ от 3600 дка, при заявен инвестиционен интерес ще стартира поетапното изграждане на довеждаща инфраструктура до бившето военно летище. С него се обособяват урегулирани поземлени имоти за чисти производства и високотехнологични обекти. В територията е предвидена възможност за изграждане на общежитие за работещите, детска градина, обслужваща зона с паркинг и търговски обекти, както и зона за спорт и отдих.

В района на бившата мина „Черно море“ ще се обособят бизнес терени. За територията от 327 409 кв. м. е изготвен подробен устройствен план за създаване на нова зона за производствено-складови дейности. Тя граничи с промишлена зона „Сарафово“ и е в непосредствена близост до Летище Бургас. Транспортният достъп се осъществява директно от пътя Бургас - кв. „Рудник“ – кв. „Черно море“ - Каблешково. Мястото е с потенциал за развитие и създаване на атрактивна за инвестиции индустриална зона северно от Бургас.

Предстои строителство на обслужващи улици и техническа инфраструктура и в местността „Мадика“, реализирането на които ще разшири промишлена зона „Север“, след сградата на КАТ. Там вече работят изградени предприятия върху частни терени. С цел по-доброто им обслужване ще бъде изградена качествена инфраструктура. Необходимите проекти са изготвени и строителните дейности могат да стартират догодина.

„С новите зони ще отключим икономическия потенциал на Бургас. Те ще са за инвеститори в сферата на екологично чистите и високо технологични производства, които създават устойчива заетост и гарантират високо заплащане“, съобщи Димитър Николов. „Инвеститорите търсят готови терени с осигурена довеждаща инфраструктура, вътрешни улици, питейна, битова и дъждовна канализация, електрозахранване, оптичен интернет и газифициране“, допълни той. „Само преди 5 години имахме заблатено сметище в близост до езерото Вая. Сега това пустеещо място е модерен Индустриален и логистичен парк, чиито терени вече са заети от инвеститори. До няколко месеца близо 20 предприятия ще отворят врати, а някои вече работят. Изоставените площи на строителното сметище в град Българово също вече са бизнес зона. Там е налице инвестиционен интерес към 80% от терените, като четирима от инвеститорите са чуждестранни компании“, допълни още Димитър Николов.

След цялостната реконструкция с удвояване на по-голямата част от ул. „Крайезерна“, предстои изпълнението на втори етап, който обхваща участъка от надлез Товарна гара до СОМАТ. С осигуряването на четирилентов път ще бъде оптимизирано транспортното обслужване и връзките между Свободна безмитна зона, Индустриален и логистичен парк и републиканската пътна мрежа. Предстои и изграждане на локално пътно платно, което да облекчи значително транзитния трафик и да осигури директен достъп до производствените терени и площадки в промишлена зона Север.

Предстои разширение на ул. „Янко Комитов“ с осигуряване на четирилентова връзка в участъка от бул. „Проф. Я. Якимов“ към промишлена зона Север, с крайулично паркиране и габарит, отговарящ на функциите на зоната.

Изграждането на нова пътна връзка с кръстовище до надлез “Владимир Павлов” ще осигури бързо и удобно придвижване между Индустриална зона Юг, Индустриална зона Север, Пристанище Бургас, с международния път към Турция, Гърция и АМ „Тракия“.

С изграждане на локал по ул. „Захарий Стоянов”, който да обслужва новата промишлена зона Юг-Запад, ще бъде осигурено адекватно транспортно обслужва на съществуващите и бъдещите производствени бази при входа на к-с „Меден рудник“.

Локал ще бъде изграден и на бул. “Тодор Александров“, за да се облекчи трафика и да бъде осигурен директен достъп от републиканската пътна мрежа до предприятията в Промишлена зона „Победа“.

Реализирането на нови бизнес зони с довеждаща инфраструктура ще повиши значително инвестиционният рейтинг на града, а подобрените условия ще доведат до привличане на нови инвестиции и откриване на работни места в Бургас.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...