Общински избори 2019 24 окт. 2019 2019-10-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcWsyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ce047a2b30eeab1e23dfc15ae8135a6ffddd243a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_36002.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Срамно е, че в XXI век никой не говори за екология в Айтос

По темата за екологията в Айтос обикновено мненията се вместват в рамките „или добро или нищо“. По-скоро нищо.

И тъй като приемам предизборната кампания като възможност за представяне на идеи, а не като време за „удари под кръст“ , ще споделя с вас една кратка екологична стратегия за нашия роден град. И държа да се знае, че мерките в нея не изискват някаква огромна инвестиция, а само прилагане на закона.

Крайно време е общинска администрация и общинският съвет да обединят усилията си и с помощта на нормативната уредба и на законите да въведат строги мерки, насочени към намаляване на количеството ФПЧ /фини прахови частици/ във въздуха над Айтос.

Масово се използват дърва и въглища за отопление, а харесва ли ни или не, това е гарантиран източник на замърсяване на въздуха, който ние дишаме и нашите деца също.

За съжаление този проблем с годините става все по-голям, а противодействието срещу него е единствено с пожелателен характер. Трябва ли белодробните заболявания в нашия Айтос да започват да нарастват, за да разберем, че още една „граница“ е била премината?

Но ако ще говорим за „граници“, отвъд които има само проблеми за здравето, нима шумовото замърсяване в Айтос не ви прави впечатление?

И, не, нямам предвид шум от някаква тежка индустрия или интензивен автомобилен трафик. Знаете кои са източниците на шумовия терор в нашия град, които убиват спокойствието на хората и ни превръщат в зверилник. В законите има предостатъчно текстове, които могат да сложат край на това, но незнайно защо общината и общинският съвет не ги прилагат. От какво се страхуват толкова. Никой не е по-силен от закона.

Ако получа вашето доверие и съм общински съветник, с моите колеги ще потърсим подкрепа на идеята за увеличаване на обхвата на пешеходната зона в Айтос, както и обособяване на „синя зона“ с платен режим на паркиране. Ще настояваме и за разкриване на големи паркинги, които да осигуряват възможност за паркиране на автомобилите на гостите на града.

Ще кажете, какви пък гости ще идват в Айтос. Не подценявайте нашия град. В него има толкова много неща, които можем с гордост да покажем.

Предлагам растителният фонд да бъде обновен и увеличен. Не се изискват толкова много средства, за да бъдат засадени устойчиви и издръжливи дървесни видове. Кажете ми честно, няма ли да ви хареса един по-зелен Айтос?

С моите колеги от листата на „Воля „Български демократичен център““ нееднократно обсъждахме идеята в периферията на града да се обособи малък индустриален парк, където да се изнесат малките промишлени производства, работилници и цехове от централната градска част.  Общината може да направлява този процес като отдава терени на преференциални или символични цени на бизнеса, може да въведе и допълнителни данъчни облекчения, за да го мотивира за една такава „миграция“ от центъра към новия промишлен парк. Това ще бъде една от най-смислените и полезни за града ни инвестиции в бъдещето.

Замислете се колко предимства за Айтос би създало едно такова решение. Колко по-чист ще стане нашият град.Но това ще стане възможно с приемане на нов градоустройствен план, в който да планираме Айтос на бъдещето, а не изоставащ Айтос в миналото.

Защото нашият град трябва да спре да се разширява навътре в себе си иначе колкото и да не ви се вярва, в един момент ще започнем да си говорим за презастрояване и всички произтичащи от това нови проблеми.Градът трябва да расте в посока Бургас, крайно време е да бъдем смели.

И не ви ли се иска най-после да почистим Славеева река. Тя минава през града ни, а ние не правим нищо за нея. В дълг сме към природата.

Но за всичко това е необходима нова структура на общинска администрация. Нужно е най-после да станем свидетели на обединени усилия на общината и полицията. Заедно те могат да поставят на колене всички онези нарушители, за които екологията не означава нищо друго освен някаква си там дума.

Нека не се притесняваме от това да въведем още по-строги санкции и глоби за нашите съграждани , които създават нерагламентираните сметища. И може ли да живеем в XXI век, а в Айтос за наш срам още да не знаем какво е разделно събиране на битови отпадъци?

Но понеже винаги идваме до момент, в който някой от вас задава въпрос „Колко ще ни струва, откъде ще намерим пари и това няма ли да ощети общинския бюджет“, ще ви отговоря, че пари има и то в сериозни мащаби. Само трябва да положим усилия, за да ги заслужим.

 

Възможността за това можем да намерим в програма LIFE.

Това е финансов инструмент на Европейския съюз, подпомагащ проекти за опазване на околната среда, природата и климата на територията на ЕС. Програмата е създадена с цел допринасяне за изпълнението, актуализирането и развитието на политиката и законодателството на ЕС в областта на околната среда и климата чрез съфинансиране на проекти с европейска добавена стойност.

И е важно да знаете, скъпи съграждани, че от 1996 г. в страната е в сила Закон за чистотата на атмосферния въздух, който дава основната законова регламентация на дейностите по опазване чистотата на въздуха·

Качеството на атмосферния въздух се наблюдава в 34 района на страната, съгласно Наредба № 7/ДВ бр. 45/1999 г./ за оценка и управление качеството на атмосферния въздух, в които съществува потенциална възможност от влошаване здравето на населението, вследствие замърсяването на атмосферния въздух.

Ето защо от Общината могат да бъдат изготвени проекти, с които да се кандидатства за финансиране по програмите „LIVE“ и „Околна среда“.

А екология не е само дума. Това е начин на живот. По-добър.

Това е шанс да изградим нашия Айтос на бъдещето.

С уважение

Елка Атанасова

кандидат за общински съветник от "Воля "Български Демократичен център"

 

купуването и продаването на гласове е престъпление

 

 

 

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...