Общински избори 2019 20 окт. 2019 2019-10-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUEyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--52581ce0f7259031f01732d263ec785e40b678eb/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35969.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Културните паметници в Айтос – съкровища или развалини

Да бъде изграден паметник на българския композитор Филип Кутев в Айтос.  Това ще бъде едно от първите предложения, които общинските съветници от листата на „Воля „Български демократичен център“ ще поставят на обсъждане през новия мандат на Общинския съвет.

Според  кандидатката Таня Атанасова Петкова е тъжно това, че айтозлии са в дълг към своя именит съгражданин, който е дал възможност на хората от цял свят да видят, чуят и почувстват съкровищницата на българския фолклор.

В момента родния дом на Филип Кутев е частна собственост и е невъзможно къщата да бъде реставрирана.
Ето защо предложението ще бъде свързано със създаването на Инициативен комитет, който да се посвети на изграждането на паметник в знак на почит към бележития фолклорист.

Кандидатката за общински съветник предлага да бъдат разработени проекти за реновиране на къщите – музеи  „Петър Станев“ и „Ченгелиеви“.

В момента къщата-музей „Петър Станев“ съхранява  богата експозиция , която има и обширен раздел „Живопис“. В сбирката са включени над 5000 експоната от миналото на Айтос. Особено ценни са съхранените творби на поколения местни художници.

А къщата музей „Ченгелиеви“ е потънала в забрава.

В групата на „Воля „Български демократичен център“ ще настояват за обновяването на читалището в града, което винаги е играело ролята на културен център. Фактически емблематичната сграда не е била ремонтирана от години, а фасадата и се руши.

Но освен този храм на културата, още един от градските символи се нуждае от пълно обновяване. Банята в Айтос очаква своето реставриране и от групата кандидати за общински съветници приемат връщането и към живот като свой приоритет.

Смятам, че е необходимо в Община Айтос или към Общинския съвет да бъде създадена комисия, която да проучи състоянието на всички културни обекти в града и дейността, която се развива в тях. Една от целите ни ще бъде да бъдат разработени проекти, насочени върху подкрепата и развитието на културата и образованието в града – споделя амбицията си Таня Атанасова Петкова, защото според нея в усилията си да възпитат и образоват деца, които да имат поглед и усет към културата, учителите се нуждаят от добри условия.

Затова приоритет на съветниците от листата с номер 69 в интегралната бюлетина ще бъде и реновирането на материалната база в училищата.

Айтос на бъдещето зависи единствено от айтозлии.

купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...