Общински избори 2019 07 окт. 2019 2019-10-07 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbGM0IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b0be5c9447316c00b6ffd6e9ff90325cbc6cdbd0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35854.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Как Бургас може да влезе в ТОП 100 на европейските градове

Поставяме си за цел в следващите десет години Бургас да влезе в ТОП 100 на европейските градове по качеството на живот, което предлага на своите граждани и гости – обяви кандидатът за кмет на община Бургас Константин Бачийски по време на представянето на част от членовете  в листата му.

Бачийски и представителите на гражданската инициатива „По-добрият град“ заявиха официално, че обединяват усилията си, за да направят Бургас предпочитано място за бизнес, инвестиции, икономика, образование, култура и спорт.

Неправителствената организация ще бъде представена в листата на Средна европейска класа от к.д.п Георги Събев – експерт по темата „Образование за морето и развитие на морски транспорт“, Мишел Димитров – експерт в сферата на „екосистемни услуги и развитие на влажните зони“ , от  Стойко Стойков – специалист по опазване на околната среда и подкрепа на фамилния бизнес и от Елена Клеппе, посветила се, на развитието на културата и образованието

Смятам, че присъствието на хора от „По-добрият град“ ще добави стойност, тежест и авторитет  в нашата листа. Общата ни цел  е да реализираме техните идеи в сферата на екологията, морските екосистеми, образованието и културата. Обединява и това, че искаме да създадем условия за „интермодалност“ в Бургас, но предлагаме решения за това с разум и перспектива – коментира Бачийски.

Ето защо в  „Планът Бачийски“ проектът за създаване на Свободна безмитна зона с карго летище в Равнец е тясно обвързан  с Пристанище Бургас и възможностите на морския транспорт. Бачийски отново припомни, че от общинската администрация са предлагали вариант за ПУП в Равнец, в който не е била изобщо предвидена връзка с намиращото се на около километър разстояние жп трасе.

За каква перспектива можем да говорим, за каква свързаност, ако сме обърнали гръб на морето и на обединяването на всички видове транспорт около Бургас в една система– попита кандидатът за кмет.

Капитан далечно плаване Съби Събев, част от ръководството на Южнобългарски морски образователен център, където са били вече обучени над 3600 курсисти по различни морски специалности,  обяви като свой приоритет създаване на устойчив модел за подготовка на квалифицирани морски специалисти.

Според него е време в Бургас да бъде създаден Професионален морски  колеж, който ще надгради изчерпания модел на съществуващото Морско училище. По този начин ще се отговори на търсенето на сертифицирани и висококвалифицирани кадри в тази сфера.

Мишел Димитров заяви, че в Общинския съвет е готов да работи за развитие на екологичен, познавателен и други видове алтернативен туризъм в близост до Бургаските влажни зони, както и за изграждане на съоръжения за провеждане на Световни първенства по спортен риболов . Г-н Димитров посочи като голям минус това, че противодействието срещу бракониерите е на много ниско ниво и те унищожават природата.

Управителят на фирма за оползотворяване на отпадъци  Стойко Стойков  определи като свои приоритети опазване на околната среда във влажните зони чрез системи за разделно събиране на отпадъците,  рециклиране на суровини и инвестиции в мерки по предотвратяване на респираторните заболявания в Бургас.

Музикалният педагог Елена Клеппе обяви, че си поставя за цел да се изравнят стандартите на образователния процес  на детските градини в централната част на Бургас с този на детските градини в съставните селища, да бъдат намалени таксите за детските градини, да се изравнят  стандартите подобряването на храненето на децата в тях, увеличаването на броя на ресурсните учители и психолози в учебните заведения с деца с увреждания, подобрение на  здравното обслужване на децата в училище и разкриване на профилирани паралелки, където това е възможно, за да бъдат улеснени учители, ученици и родители. Елена Клеппе ще предложи в общинския съвет Стратегия на развитието на духовната сфера в Бургас.

От името на своите колеги от инициативата „По-добрият град“ Янко Янков изрази недоумението си от това, че Бургас е няколко пъти обявяван за „Най-добрият град за живеене“, но дори не фигурира в европейския ТОП 100 на градовете по показател за качество на живот.

Експертът посочи като недостатък и това, че Бургас не използва всички възможности на Черно море и не е в състояние да развива „синя икономика“.  Според него друг голям порок на управлението в града е и това, че потенциалът на езерата не е използван дори в най-малка степен.

Янко Янков сподели, че той и представителите на гражданската инициатива са решили като бургазлии да подкрепят Константин Бачийски и Средна европейска класа заради последователността на идеите му за Бургас и тяхното отстояване.

„Ако получим подкрепата на бургазлии и изпълним идеите си, за десетилетие Бургас ще може да стане част от престижния ТОП 100 на европейските градове,  колкото и невъзможно да изглежда това в момента – прогнозира Бачийски.

 

купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...