Общински избори 2019 02 окт. 2019 2019-10-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTgyIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7d3ad40df7e9d21f8a2a5302fe0d5caedc16ed68/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9VWTI5dFltbHVaVjl2Y0hScGIyNXpld2s2RUdGMWRHOWZiM0pwWlc1MFZEb01aM0poZG1sMGVVa2lDMk5sYm5SbGNnWTZCa1ZVT2d0eVpYTnBlbVZKSWcwME1EQjROakF3WGdZN0NGUTZDV055YjNCSkloQTBNREI0TmpBd0t6QXJNQVk3Q0ZRPSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--203b1a8c9eed4377167cb2e98b44388b2b3a30a3/main_img_35813.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Защо гражданите не трябва да пишат писма-заявления до кмета и общината ?

Вчера един от кандидат-кметовете, който според закона е в отпуск   - Димитър Николов обяви програма на общината за облагородяване на вътрешнокварталните пространства. Няма да се фокусирам върху това, че не става ясно  в какво си качество се прави това заявление  - кандидат –кмет или кмет, и нарушени ли са законите и решенията на ЦИК? Ще се фокусирам върху това, че основният аспект в обявената програма е подаване на заявление от гражданите до общината , като ще бъдат одобрени част от заявките по неясни към момента критерии, които евентуално ще бъдат приети от следващия общински съвет.  

 Аз обаче няма да напиша писмо-заявление по образец до кмета и до общината. Няма да вляза в съревнование с моите съседи, за да спечеля благосклонността на общината и по този начин да я накарам да ремонтира тротоарите в нашия квартал или да окоси тревните площи, за да прекопае пред моя блок, а пред съседния не, защото там не пишат красиво или защото двама съседи са скарани заради футболни пристрастия и единият отказал да подпише.

 И ще ви кажа, защо няма да пиша писмо-образец.

 Общинската администрация, кметът, който и да е той, заедно с неговия екип са длъжни да си вършат работата, за която са избрани.

 Поддръжката на паркови пространства, зелени зони, междублокови пространства е тяхна работа и задължение. Не би трябвало да е нужно да се пращат каквито и да е било писма-образец за да я свършат.

Бургазлии плащат данъци и имат правото да изискват от администрацията да работи за тях, а не те за нея.

Призивът гражданите да пишат писмо до кмета с молба да обнови зелените площи и тротоарите пред жилищата на хората е нелеп, защото поставя жителите на Бургас в абсурдната ситуация да се молят за това, което им се полага.

Не мога да повярвам, че някой иска да вкара моите съграждани в ситуация да се молят групово на един чиновник или администратор.

На мен, незнайно защо това ми навява асоциация с онази стара картина „Казаци пишат писмо до турския султан“. Но ако потърсите текста на тяхното писмо, ще видите какво точно са писали.

Би трябвало на всички вече да е ясно, че бургазлии са работодател на кмета и на администрацията, а не обратното.

Гражданите не трябва да се молят, а трябва да изискват !!!

Освен това се питам.

Ако в призива на г-н Димитър Николов към бургазлии черно на бяло пише, че правилата за изпълнението на програмата „Моят град , моят квартал, моята улица“ ще се определят от следващия общински съвет, как така и на основата на какви правила вече е определено първото пространство, което ще бъде облагородено ?!?

Правилата още не са одобрени от общинския съвет, а вече обявяват кой ще е първият проект по тази програма !!! 

Явно правилата отново не важат за всички, както се е случвало и до сега.  И явно отново трябва да има пресконференции под надслов „Стига безобразия“. Държавата и общината в частност е конструкция от четири градивни части: Правила, Ред, Контрол, Отговорност. Дори и един от тези компоненти да липсва, нещата не са случват по правилния начин и тогава конструкцията на държавата или общината не е такава, каквато трябва да бъде.

Само се питам? Правилно ли е да се нарушават правилата, още преди да е започнал мандата? А когато започне? Тогава ще бъдат ли спазвани?

Питам се аз. Попитайте се и вие …

С уважение: Константин Бачийски

 

 

 

Коментари

Общински избори 2019 ...


Арт шега ...


AutoDoc ...