политика 25 авг. 2019 2019-08-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb280IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ef344a0e94dc3adfe7607e326014648e8cb35ef2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_35495.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Последният командир на летище Равнец: Без писти всичко там е безсмислено

Подполковник Георги Георгиев е последният командир на Пета изтребителна авиационна база в Равнец. Заедно със своите подчинени той до последно е съхранявал и поддържал до най-малкия детайл летището и цялата инфраструктура. Ето защо с колегите си офицери, сержанти и войници са против проекта за ПУП на бъдещия индустриален парк, който предвижда пистите на летището да бъдат превърнати в зелени площи и зони за спорт.

Военните летци изразиха подкрепата си към "Планът Бачийски", който предвижда превръщането на авиобазата в Равнец в свободна безмитна зона с карго летище, т.е съхраняване и развитие на летателните способности на съоръжението. Старите кадри от ВВС поставиха своите подписи в подписката, която е в полза на опазването на пистите.

Когато „издадохте“ авиобазата в Равнец, тя в какво състояние беше?

Функционално беше безупречна, тя си функционираше като летище. Като статистика мога да ви кажа, че през всичките години можеха да бъдат изпълнявани и се провеждаха полети целогодишно, най-много полети заради добрите климатични условия и доброто разположение на летището.

Минавал ли сте да видите какво се е случило с военното летище?

Да, минавал съм. За последно преди около два месеца. Пълна разруха. За пример, летището „Батаница“ в Сърбия, когато го бомбардираха американците, нищо не струва в сравнение с летището в Равнец сега. Укритията са разбити, всички комуникации са разрушени…Разруха.

Но за да се сложи край на тази разруха, държавата прехвърли собствеността върху летището на Община Бургас…Общината обяви свой проект за развитие, съветникът Константин Бачийски също представи свой план. Кой от двата варианта получава вашата подкрепа?

Мисля, че „Планът Бачийски“ е реален за изпълнение. Ако се изпълни това, което Община Бургас предлага, то летището вече няма да бъде използвано като такова, а пистите ще се превърнат в нещо като пътни артерии. Във всичко това, което е направено като проект, ме смущава това, че е близо до полосите, цялото това застрояване. Това, ако се направи, всичко е безсмислено, абсолютно няма да се провеждат каквито и да е било полети за каквато и да е било авиация.

А ако се реновират тези полоси или писти, там какви полети ще могат да бъдат обслужвани?

След като се реновират пистите, след като се направи всичко според изискванията за провеждане на полети, там може да има карго летище. Но освен карго летище, там може да се привлече „леката“ авиация. Може да се привлече все още съществуващата селско-стопанска авиация. Там може да се развиват въздушни спортове. Никой няма да вземе да подържа летище без полоса. Това е и стратегическо летище за нуждите на националната сигурност. В случай на извънредна ситуация или конфликт, то трябва да може да се използва от военна авиация.След като се застрои, то вече е блокирано.

Вие сте военен офицер, но виждате ли икономически потенциал в летище Равнец?

Разбира се. Един от всички инвеститори, които ще дойдат в Равнец, като си изгради производствените бази, ще може да ползва карго летището. Ако има производства и летище до тях, това е предимство.

Мотострелковото поделение в Звездец, Танковата бригада в Айтос, изтребителната авиобаза в Равнец…всички те за обзети от разруха…как вие военните офицери приемате този разгром на старите поделения?

Скоро правихме едни филм за 30-годишнината на МИГ 29. Закарах ги там в летище Равнец и заснеха този разпад, този погром.            

                                                                                                         

През 2003 год. когато базата спря да съществува като авиационно-техническа, ако държавата беше реализирала плана да създаде авиационна рота, сега щеше да е запазена инфраструктурата и щеше да е много по-лесно. Тогава държавата нехаеше, всички правителства тогава не направиха нищо и дойде разрухата. Ако сега, като собственост на Община Бургас, общината не направи така, че да може да се запази летището, край…По-нататък е немислимо. Бетонът там ще си остане само бетон.

Автор: Красимир Калудов

 

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...