политика 26 ян. 2019 2019-01-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjAzIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--205487688644e967c23bc71a5a7fac678317f2db/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33653.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Да, България“ ще доказва, че електронното гласуване у нас е възможно

Сигурна, работеща и напълно прозрачна система за електронно гласуване ще демонстрират от партия „Да, България“ .

Целта е по този начин да бъде изпратено послание към българите,  че такъв технологичен вот е напълно възможен и у нас.

„България трябва бързо да се модернизира. В момента имаме политическа класа, която се занимава единствено с това да остане на политическия терен, задържайки развитието на страната“ – коментира лидерът на партията Христо Иванов.

Според него политическата класа у нас е обърната колективно към миналото и отказва да предложи на хората мечта за една бъдеща България.

Христо Иванов припомни, че до момента са били похарчени 2 млрд. лв. за въвеждане на електронно управление в България, но няма нито една надеждно работеща електронна система и са били пропуснати много възможности.

Същевременно експерти и специалисти от „Да, България“ са създали, тествали и въвели в работен режим мобилно приложение за гласуване.

По този начин всички членове и симпатизанти на политическата сила, всеки български гражданин, който споделя целите и позициите на „Да, България“  ще могат да се включат активно във вътрешните предварителни избори чрез това мобилно приложение в своите смартфони или чрез онлайн платформа през компютрите си и таблетите, за да посочат кой от всичките номинирани седемнадесет  кандидати трябва да влезе в бъдещата обща листа на обединението „Демократична България“  на вота за Европарламент.

Участниците в гласуването ще могат сами да подредят от 4 до 11 февруари кандидатите така, както смятат, че е най-правилно и полезно за интересите на страната.

В листата ще намерят място кандидатите на „Да, България“, „Зелените“ и ДСБ.

Средната възраст на кандидатите от демократичната общност е около 38 години. Между тях има дипломат в лицето на Стефан Тафров, експерт по киберсигурност и бивш зам. министър на отбраната Велизар Шаламанов, юристи, специалисти и консултанти в различни звена на Европейския парламент и др.

От партията смятат, че работещо електронно гласуване би дало шанс на 1.5 млн. българи по света да се включат със своята политическа или гражданска позиция в решението на всеки един важен за страната въпрос.

„Задушаването на тази възможност показва, че българската политическа класа отказва да влезе в XXI век и показва тоталното и нежелание да интегрира българските граждани в чужбина. Без тези хора България е по-малка, по- бедна, по-нединамична, по- изостанала,  по-глупава. Но целта на някои е да гласуват зависими хора, да гласуват с отвращение или да си останат в къщи. Ако ние включим активно 1.5 млн българи, които не могат да бъдат част от клиентелистка мрежа и трудно може да им се оказва влияние, ще се счупи тази формула и тази токсична класа няма да може да задушава страната“ –сподели мнението си Христо Иванов.

От „Да, България“ прогнозират, че въвеждането на електронно управление би намалило с 60-70% административната тежест върху българските граждани и за бизнеса ще направи напълно излишна голяма част от раздутата държавна администрация.

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...