ориентири 06 дек. 2018 2018-12-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ1ZQIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--eab0a2e3f6f446bbda9a2e3409f7ab2368ad9113/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_33249.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Никулден е! Момците си избират булка, момите се молят за съпруг... и още интересни обичаи

В българския народен календар 6-ти декември е популярен като Никулден.

За Св. Николай българинът е написал много истории, в които е запазил страхопочитанието и възторга от неговия необикновен живот. 

Нашите прадеди са вярвали, че Св. Николай (или Никола) е голям юнак и господар на морето, водите и ветровете. Такъв бил неговият жребий, когато светците си поделяли света – да ходи по морето, да броди по бреговете на реките и да бди над трапезите. Бил надарен със свръхчовешка сила и с необикновени способности – да хвърчи над океани и планини, да отваря заключени пещери, да изпраща страшни бури, да господства над зимата, снега и ледения вихрушки. 

В негова чест по традиция се правел курбан – задължително от риба. Затова някъде наричат празника още Рибни Св.Никола, Мокри Св.Никола или Рибена черква. За трапезата стопанките правели обреден хляб и обредна храна – рибник, който обичайно се приготвял от риба шаран, пълнен с много лук, орехи и подправки на вкус, изпечен в тесто.

Традиционно празникът се отбелязвал с тържествена вечеря в дома на най-възрастните в рода. Тя започвала с молитва и прикадяване на трапезата. На нея някога присъствали само мъжете, като най-възрастният от тях разчупвал хляба високо над главата си – за да растат нависоко класовете по нивите. Между двете половини се изсипвали царевични зърна – къщата да е пълна с деца, кесията – с пари и да е берекетлия годината. След това лявата половина на погачата се раздавала на всички, които са около трапезата, а дясната половина оставяли за близки и съседи. Парченце от обредната погача връзвали на тавана и го наричали на Св. Никола.

Старите хора вярвали, че рибената кост на този ден има магическа сила. Затова в някои селища я пазели. Част от нея пришивали в шапките на малките деца, за да ги предпазва от уроки и всякакви други магии. А другаде с нея лекували безсъние, уплаха и главоболие. 

Празникът се отбелязвал и със семейно-родови служби, по време на които се четяла притча в памет на Св. Никола – закрилник на семейството, дома и имота. 

Традиционно младите семейства канели родителите си на гости, като им носели бутилка вино и китка здравец. 

А в някои села рано сутринта на Никулден по домовете на роднини тръгвали закачливи и весели моми, които носели на рамо люти чушки и кросно в ръка.

Никулден е известен и като ден, подходящ за освещаване на нов дом. На този празник се организирали едни от най-кръшните сглядни хора, на които момите играели безспир, докато младежите си избирали невести. Тогава се събирали бъдещите коледари и канели своя избраник за станеник. Момите ходели сутрин на църква и се молели пред иконата на Св. Никола за скорошен и щастлив брак.

Специална почит към светеца оказвали рибарите, които наричали първата уловена риба на него.

Днес празнуват още банкери, ловджии и овчари, които почитат Св. Никола като свой патрон. 

 



Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...