различно 25 юли 2018 2018-07-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://www.burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmhMIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--afec0cae926170d09bf40ccb9178785aa8e63f87/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31979.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме Св. дяконеса Олимпиада и отбелязваме Успение на Св. Анна - майката на Св. Богородица

Православната църква почита днес – 25 юли, Св. дяконеса Олимпиада.

Тя била единствена дъщеря в знатно семейства, възпитана в разкош и богатства. В ранна възраст я сгодили за един почтен младеж, който за жалост неочаквано умрял. Оттогава девойката се обрекла в служба на Бога и на ближните. 

След смъртта на родителите си Олимпиада започнала да раздава богатството си в помощ на нуждаещите се. С щедра ръка тя помагала на бедни и болни, строила храмове и издържала болници, откупувала пленници и пращала помощи на далечни страни. 

Сродник на император Тедосий Велики бил пленен от красотата на добродетелната Олимпиада и пожелал да се ожени за нея. Младата жена отклонила предложението и това разгневило Теодосий. Той ѝ отнел бащиното имение и го дал във владение на градския управител. 

Покрусена, Олимпиада търпяла всички прищевки на новия си господар и приемала това като Божие изпитание. Но дълбоко страдала заради невъзможността да помага на своите бедни и онеправдани съграждани. Затова написала писмо до императора, с молба да получи обратно наследството, което ѝ принадлежало. 

Трогнат от нейната искреност, Теодосий изпълнил желанието на девойката. Така Олимпиада се върнала към своя предишен добродетелен и милосърден живот. След време патриарх Нектарий я ръкоположил за дяконеса. В своята усърдна дейност тя се сближила с много свети отци, между които й Св. Йоан Златоуст, епископ на Цариград. Това силно гневяло идолопоклонниците, които жестоко преследвали непокорната християнка.

В края на живота си дяконесата Олипиада била заточена в Никодимия, където намерила мъченическата си смърт през 410 г. По-късно пренесли нетленните ѝ мощи в Цариград. Положили ги в девическия манастир, който Олимпиада приживе построила.

На днешния ден Православната църква отбелязва още Успение на Света Анна - майката на Богородица. 

Според българският народен календар денят се нарича Лятна Св. Анна и бележи края на лятото. 

Светицата се почита като покровителка и защитница на бременните невести и на раждаемостта. За да могат да износят плода и да раждат леко, на днешния ден не се работи нищо, не се пере и мие, не се шие и плете.

Света Анна се приема и почита като един от основните християнски символи на майчинството. 

Света Анна се чества още два пъти в годината - на 9 декември се празнува зачатие на Св. Анна, а девет месеца по-късно – на 8 септември честваме Рождество Богородично.

Днес църквата почита също паметта и на преподобна Евпраксия Девица.

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...