14 авг. 2014 2014-08-14 2016-12-24

Burgas Reporter Ltd.

Топ 7 на най-доброто и най-лошото по нашите морски курорти

плажуващиЕто кои са седемте положителни и седемте отрицателни тенденции, които превръщат родното Черноморието в предпочитана туристическа дестинация, но и дават повод в чуждата преса периодично да се публикуват критични статии за курортите ни. Класацията е базирана на анализа, който Бургаската регионална туристическа камара е направила за месец юли.  В Топ 7 на положителните тенденции влизат: 1. През предходния месец в черноморските ни курорти се е предлагала разнообразна програма от културни мероприятия, фестивали и занимателни дейности за деца и възрастни. 2. Масова тенденция е съчетаването на отдиха с лечения и процедури в балнео и СПА центрове.
  1. Още от юли на руски семейства са започнали да правят резервациите си за 2015 г., като най-често това са записвания в луксозни комплекси.
  2. Ръст на онлайн резервациите от 18 на 25%, както и увеличаване на записванията в последната минута.
  3. Въпреки дъждовното време и размириците в Украйна, през седмия месец на годината по Южното ни Черноморие се отчита минимален ръст на пристиганията с 1.3%;
  4. Нишите на няколко фалирали руски фирми ще бъдат заети от други, което няма да доведе до големи спадове в туристическия бизнес.
  5. Нарастване на туристопотока от Беларус с около 80-98%, Австрия с 20%1 Латвия с 60%, Полша с 15%, Естония с 10%, Русия с 6.6%.
 Не всичко обаче е толкова розово. Вижте кои са тенденциите, които се превръщат в антиреклама за страната ни. туристи
  1. Хотелиери и туроператори се оплакват, че през целият месец юли по общини и комплекси е имало строителство, което е нарушавало спокойствието на почиващите дори в интервала между 14:00 и 16:00 часа. Не се е спазвала и тишината през нощта, като някой денонощни заведения са обезпокоявали съня на туристите.
  2. Нараснала е дейността на наши и чужди фирми в сивата икономика, които нанасят удар както на легалния бизнес, така и на приходите в бюджета на държавата.
  3. Информационните центрове на Русия, Чехия, Словакия и Полша продават имоти, извършват консултации, правят резервации и допълнителни услуги,без да се регистрирани по нашето законодателство, в следствие на което се ощетява българския бизнес.
  4. Представители на никоя държавна институция у нас не са посетили Москва, за да обсъдят с „Ростуризъм“ – Русия неизплатените туристически услуги от фалиралите руски фирми. За разлика от това министърът на икономиката в Гърция е провел такива срещи.
  5. Бургаското Черноморско крайбрежие се откроява с нечуван медицински рекет. За това свидетелстват честите оплаквания по различни чуждоезични (най-вече руски) форуми.
  6. Продължава да стои и проблемът с недостига на достатъчно квалифицирани кадри, заети в туризма, които са предпоставка за повишаване качеството на предлагания продукт.
  7. Рязък отлив на туристи от Швейцария – 83%, Словения – 70,5%, Швеция – 37%, Украйна – 30%, Дания – 24%, Люксембург – 21%, Холандия – 17,5%, Германия – 8%, Англия – 7,5%. Това ще доведе до намаления на приходите в края на сезона между 5 и 10% И в двете класации биха могли да се посочат още много примери, но решихме да се ограничим с най-често споменаваните от хотелиерите и туроператорите.
Коментари