11 юни 2014 2014-06-11 2016-12-24

Burgas Reporter Ltd.

Бургаски младежи дялкаха лъжици и вретена във Велико Търново

АмалипеМладежи от доброволчески клуб „Младежта е толерантност” – гр. Бургас участваха в XIдетски фестивал „Отворено сърце”, който се състоя във Велико Търново от 6 до 8 юни.
Бургаските таланти представиха ромския обичай и занаят„копанарство”. Пред публиката те демонстрираха как се дялкат дървени лъжички и вретена. Именно това им донесе най-престижната награда – за отлично представяне.
Във фестивала се включиха около 2000 деца и младежи от България Унгария, Румъния, Гърция и Македония. Румънски ромски оркестър, испански фламенко ритми, изложба на традиционни ромски носии от Унгария, ромски, български и турски песни и танци, демонстрация на плетене на кошници от върбови клонки, рогозки и други традиционни предмети, изложба на носии и дрехи на различните ромски групи само бяха част от фестивалната програма.
Основна цел на организаторите от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и Община Велико Търново е да събере на една сцена деца и младежи от различни култури и етноси, за да се докаже, че различията ни сплотяват.
Коментари