01 апр. 2014 2014-04-01 2016-12-24

Burgas Reporter Ltd.

Малолетни майки раждат, но не изоставят децата си

бебеСамо за първите девет месеца на миналата година 24 момичета под 14-годишна възраст са станали майки. Нито една от тях не е пожелала да остави детето си и е заявила, че ще се грижи за него.

Статистиката е на Държавната агенция за закрила на детето, а данните са от направена проверка на 39 лечебни завдения в областите София, Бургас, Пловдив, Варна, Враца и Русе.

Това заяви на работна среща в Бургас Ева Жечева – председател на Агенцията. На кръглата маса присъстваха областният управител Павел Маринов, депутатът от „Коалиция за България” Христо Монов, зам.-кметът по здравеопазване към Община Бургас – д-р Лорис Мануелян, представители на здравни заведения от областта, на Центъра за обществена подкрепа и на различни неправителствени организации.

Извършената планова проверка в посочените области е показала, че от общо 25 162 новородени за периода 836 деца са с майки във възрастовата група от 14 до 18 г., а 24 са родени от момичета под 14 г. Ева Жечева

Тревожен е фактът, че за около 5 % от общия брой непълнолетни родилки това е второ по ред раждане. Затова Държавната агенция за закрила на детето разработва национална програма с мерки за преодоляване на ранните раждания и превенция на изоставянето. Най-важно е да се работи с общностите и директно със семействата. Основна роля в този процес имат здравните медиатори. Трябва да се активизира изключително много и образователната система, да има индивидуален подход към всяко дете в риск.”, коментира Ева Жечева. Тя допълни, че се наблюдава тенденция към намаляване броя на ранните раждания. Коментари